tips breastfeeding

Set Cadangan Penyusuan Shaklee & testimoni

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua…

Saya ingin berkongsi dengan pembaca semua mengenai 1perkongsian daripada rakan sekolah saya dahulu yang dipertemukan oleh ALLAH SWT kerana ingin berkongsi kebaikkan ‘supplements’ yang dicintai rakyat Malaysia kini iaitu Shaklee… Saya rasa sangat teruja jika dapat membantu sedikit sebanyak ibu-ibu yang menyusukan anak kerana saya juga merupakan ibu yang menyusukan anak sepenuhnya. Boleh dikatakan saya sangat memandang serius hal-hal yang berkaitan dengan penyusuan susu ibu terutamanya bagi bayi yang berusia bawah 6bulan kerana sistem penghadaman mereka masih lagi belum matang. Apa yang sesuai untuk masuk ke dalam perut mereka pada ketika itu hanyalah susu ibu. Struktur susu ibu yang tersangat halus (tiada tandingan dengan susu haiwan mahupun apa jenis susu lain) sangat lembut dan ‘ngam’ dengan keadaan usus bayi ketika itu.

Menyedari hakikat kepentingan susu ibu kepada bayi dan banyak manfaat yang diperolehi jika menyusu hanya dengan susu ibu selama 2tahun usia anak kita, ramai ibu-ibu yang gigih berusaha untuk menjayakan penyusuan susu ibu. Perkara baik mesti ada cabaran dan dugaan yang mesti ditempuhi oleh semua ibu. Tidak terkecuali termasuklah masalah ‘production’ susu yang merudum (terutamanya diwaktu datang bulan, tekanan ditempat kerja dan sebagainya) mempengaruhi pengeluaran susu ibu, badan ibu yang keletihan, kerap jatuh sakit, tubuh badan yang lesu akibat tidak sempat makan sepanjang hari (tuntutan kerja dan kesibukkan di tempat kerja) dan sebagainya. Sepanjang pengalaman saya menyusukan anak-anak saya dengan susu ibu (lebih kurang 5tahun dan sekarang tengah menyusukan anak yang ke-3) saya dapati ‘supplements’ Shaklee merupakan makanan tambahan yang terbaik untuk ibu-ibu menyusu yang menghadapi masalah-masalah seperti yang saya nyatakan tadi. Tetapi dengan syarat, ibu-ibu menyusu faham dengan sefaham-fahamnya KONSEP ASAS menyusu ataupun meng’konsisten’kan pengeluaran susu ibu iaitu 1) ‘supple’ vs ‘demand’. Jika ada permintaan, pengeluaran juga mesti ada. 2) Mengambil air yang mencukupi (fluid intake) 3) Mesti positif dan yakin dengan rezeki yang ALLAH SWT berikan untuk setiap anak. Tiga perkara ini merupakan KONSEP ASAS untuk menjayakan penyusuan susu ibu.

Bagaimana Shaklee boleh membantu ibu-ibu menyusu? Shaklee bukanlah ubat tambah susu, bukanlah pil ajaib tiba-tiba susu mencurah-curah macam air pili ye ibu-ibu. Shaklee membantu dengan cara memberikan sumber nutriens asas kepada tubuh badan ibu terutamanya bagi mereka yang tidak sempat makan makanan berkhasiat, tidak sempat mengamalkan diet seimbang. Hal ini menyebabkan tubuh badan menjadi lesu dan tidak bermaya. Apabila badan tidak cukup nutrisi ibu-ibu mudah jatuh sakit, letih dan tertekan. Ketiga-tiga faktor ini menjadi penyumbang kepada masalah pengeluaran susu ibu menjadi tidak lancar. Tiga KONSEP ASAS tadi ibarat TIANG rumah jika tiang tiada, maka bagaimana rumah boleh berdiri kukuh? Shaklee pula ibarat hiasan dalam rumah, ia boleh mencantikkan rumah dan membuatkan penghuninya selesa tinggal dalam rumah tersebut. Boleh faham tak analogi saya ini? πŸ™‚

Jadi ‘supplements’ Shaklee membantu dari segi itu… Membantu tubuh badan ibu-ibu untuk kekal cergas, cukup nutrisi, kuat sistem imunisasi bagi melancarikan pengeluaran susu ibu. Saya juga seorang ibu jadi saya faham bagaimana tugas seorang ibu yang tidak pernah habis dan menuntut komitmen yang tinggi sama ada dari segi tenaga, kudrat dan mental. Jadi ibu-ibu mesti perlu kekal sihat dan bertenaga untuk menguruskan rumah tangga disamping dapat menyusukan dengan susu ibu. Badan letih bukan lagi alasan untuk tidak menyusukan!

testi bf and lost weight

testi bf

testi set basic bf combine

testi set basic bf

testi set menyusu+set pregnancy+set berpantang shaklee

Untuk pembelian dan pertanyaan mengenai produk Shaklee anda boleh hubungi saya secara khidmat pesanan ringkas ataupun whatsapp ke talian 019-5588082. Saya menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma sekitar perlis (cash on delivery – COD) dan juga pos ke seluruh Malaysia menggunakan perkhidmatan POSLAJU cepat dan selamat

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

ID Shaklee: 962622

Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com

SMS/Whatsapp: 019-5588082

Nota: Setiap pembelian anda layak menerima jadual makan & tips eksklusif yang berkaitan, konsultasi percuma secara berterusan (after sales service) anda juga layak dijemput ke β€˜group’ eksklusif tertutup di facebook.

Advertisements

5 Tips Menyusu dan PMS

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,

Beberapa hari sepi daripada sebarang entri di blog ini. Kekangan waktu dengan komitmen yang pelbagai hari ini dapat menulis kembali. Harap saya terus istiqomah untuk melakarkan 1entri sekurang-kurangnya setiap hari hehe πŸ˜€

Hari ini nak bercerita mengenai PMS dikalangan wanita. Memang tidak dapat dielakkan setiap bulan insya allah akan menghadapi PMS. PMS adalah ‘pre-menstrual syndrome’ merupakan sindrom biasa yang dialami wanita sebelum kedatangan haid setiap bulan. Ia melibatkan perubahan emosi, hormon, kesihatan dan sebagainya. Ia disebabkan oleh ketidakseimbangan antara hormon estrogen dan progesteron. Antara simptom-simptom lain yang dihadapi adalah rasa letih, sakit perut, mual, muntah, sakit kepala, pening dan jika wanita itu menyusu proses penghasilan susu mungkin sedikit terganggu kerana fasa PMS ini.

Keadaan inilah yang membimbangkan para ibu yang menyusukan bayi mereka. Tetapi keadaan ini tidak berlarutan. PMS mungkin akan berlaku seminggu sebelum anda datang bulan dan mungkin akan berlarutan seminggu selepas anda datang bulan. Terpulang pada keadaan individu. Antara tips yang mungkin boleh dicuba adalah:

Ambil sumber kalsium

Semasa kedatangan haid badan akan kehilangan darah maka kalsium dan cecair dalam badan juga akn berkurangan. Kalsium tidak dihasilkan dengan sendirinya di dalam tubuh badan kita. Kita yang harus mencari dan membekalkan tubuh badan kita dengan kalsium yang secukupnya. Seiring dengan kadar penyusuan untuk anak anda dan juga penggunaan kalsium yang turut sama penting untuk kekuatan tulang

Kalsium juga merupakan komponen terbesar yang terkandung di dalam susu ibu. Jadi, disebabkan kalsium semakin berkurang kerana banyak darah yang keluar, maka kalsium yang sedia ada juga semakin berkurang bagi penghasilan susu ibu. Sebab itulah ibu-ibu akan perasan susu sedikit merudum ketika datang bulan.

Tapi ibu-ibu jangan risau. Apa yang penting, ibu perlulah dapatkan semula kalsium yang secukupnya bagi menggantikan semula kalsium yang telah hilang. Ini juga bagi melancarkan semula penghasilan susu ibu. Di sinilah pentingnya penjagaan pemakanan ibu-ibu demi melancarkan proses penyusuan buat si kecil. Pengambilan kalsium dari susu juga seharusnya tidak boleh dipandang remeh. Ibu yang menyusukan anak disarankan untuk mendapatkan bekalan kalsium sekurang-kurangnya 1000-1500 mg sehari. Boleh anda bayangkan bagaimana nak dapatkan 1000mg kalsium sehari? Segelas susu saja sehari belum tentu membekalkan 1000mg kalsium kan?

Mempunyai kandungan kalsium dan magnesium sekaligus!

Harga runcit RM64.66; 120biji

ESP

Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee juga dapat membantu. ESP mengandungi kandungan kalsium yang tinggi dan mampu membekalkan tenaga yang boleh bertahan lama kerana indeks glisemiknya yang rendah. ESP juga berperanan sebagai ‘milk-booster’ dan boleh menstabilkan hormon.

esp-soy-protein

Harga runcit: RM159.00; 850gram

Tingkatkan ‘demand’ (menyusu dan memerah dengan lebih kerap)

Tingkatkan permintaan atau ‘demand’ dengan cara kerapkan jumlah sesi memerah susu dan menyusukan bayi anda. Jika bayi tidur, peram/pam susu agar payudara anda dapat dikosongkan. Dengan cara ini ‘supply’ atau pengeluaran dapat ditingkatkan kerana isyarat telah dihantar kepada otak untuk menghasilkan lebih banyak susu kerana permintaan telah meningkat.

baby and pump

Tingkatkan pengambilan air/cecair dalam diet seharian

Minum air masak sekurang-kurangnya 2-3liter sehari. Disamping itu anda juga boleh menambah makanan bersup ke dalam diet seharian anda seperti sup ayam, sup sayur dan sebagainya.

Ambil ‘milk-booster’ anda!

Setiap orang memiliki ‘milk-booster’ yang tidak sama jadi tidak salah bagi anda untuk ‘try-and-error’ setiap ‘milk-booster’. Anda boleh mencuba halba (fenugreek) kerana halba terkenal dengan fungsinya yang boleh merangsang penghasilan susu ibu. Habbatussauda’ (jintan hitam atau dalam bahasa inggeris ‘black-seeds’) juga begitu disamping khasiatnya untuk kesihatan badan manusia, ia juga boleh menjadi penggalak susu ibu.

black-cumin-seeds_small fenugreek-seedsSemua tips yang diberikan ini merupakan ikhtiar yang boleh diusahakan. Sebaik-baiknya cuba untuk berfikiran positif dan jangan lupa berdoa kepada Yang Maha Berkuasa kerana DIA yang berkuasa memberikan rezeki πŸ™‚

Untuk pembelian dan pertanyaan mengenai produk Shaklee anda boleh hubungi saya secara khidmat pesanan ringkas ataupun whatsapp ke talian 019-5588082. Saya menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma sekitar perlis (cash on delivery – COD) dan juga pos ke seluruh Malaysia menggunakan perkhidmatan POSLAJU cepat dan selamat

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

ID Shaklee: 962622

Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com

SMS/Whatsapp: 019-5588082

Nota: Setiap pembelian anda layak menerima jadual makan & tips eksklusif yang berkaitan, konsultasi percuma secara berterusan (after sales service) anda juga layak dijemput ke β€˜group’ eksklusif tertutup di facebook.

FAQ Menjayakan penyusuan susu ibu bagi bayi baru lahir…

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera…

Walaupun saya juga boleh dikategorikan sebagai ibu baru (walaupun dah 5tahun bergelar ibu kepada 3orang anak) tetapi ilmu mengenai ‘parenting’ masih perlu untuk terus dipelajari. Antaranya adalah ilmu penyusuan susu ibu. Acapkali saya ditanya oleh beberapa orang ibu muda yang bakal melahirkan anak, dalam pantang tentang beberapa perkara. Saya bukanlah pakar tetapi ada beberapa tips yang mungkin boleh dikongsi bersama berdasarkan pengalaman, pembacaan dan pertanyaan saya kepada pakar laktasi (melalui email, panggilan telefon).

Menjadi ibu buat pertama kali memang mendebarkan, terutamanya dalam hal menguruskan bayi baru lahir. Dengan keadaan diri dan suami yang ‘zero knowledge’ apatah lagi pengalaman memang memberikan tekanan. Walaupun ramai yang beranggapan untuk menjadi ibu dan ‘parents’ mencari ilmu keibubapaan sebagai 1perkara ‘natural’ tak perlu sampai menghadiri kelas, sesi kaunseling dan sebagai tapi bagi pandangan peribadi saya ia merupaka 1ilmu yang perlu dicari, pelajari dalam proses menjadi ibu dan ayah yang lebih baik.

Menyusukan bayi pertama kali selepas melahirkan tidaklah semudah yg disangka. Segalanya perlu dititikberatkan seperti cara memegang bayi bagi memastikan bayi anda menyusu dengan lekapan yang betul agar susu badan keluar dengan lancar & bayi dapat minum dengan mudah.

bf mom

bf mom

Berapa banyak susu diperlukan bayi baru lahir?

Walaupun tidak dinyatakan secara khusus berapa banyakkan susu yang diperlukan oleh bayi baru lahir, berikut merupakan beberapa anggaran kuantiti yang diperlukan bayi. Namun setiap bayi adalah berbeza jumlah susu yang diperlukan bergantung kepada berat bayi, tabiat penyusuan dan sebagainya.

saiz-perut-bayi-susuibu

Tanda-tanda bayi anda sudah kenyang

Jumlah atau kuantiti susu yang bayi anda minum sebenarnya tidak dapat dipastikan dengan tepat. Walau bagaimanapun beberapa tanda (sudah puas menyusu/kenyang) dapat anda lihat setelah bayi anda selesai menyusu seperti:

  • melepaskan puting payudara ibu dengan sendiri
  • kelihatan mengantuk dan seperti pening-pening
  • kelihatan tenang dan melihat sekeliling tanpa melihat kepada ibunya

Keadaan seperti itu mungkin dapat disimpulkan bayi anda sudah puas menyusu.

Berapa lama tempoh setiap sesi penyusuan?

Berapa lama tempoh setiap sesi penyusuan juga merupakan sesuatu yang berbeza untuk setiap bayi. Beberapa faktor mungkin boleh diambil kira mempengaruhi tempoh setiap sesi penyusuan seperti posisi penyusuan, alira susu ibu dan cara lekapan. Antara faktor lain juga adalah seperti:

  • Bayi baru lahir mempunyai saiz perut yang kecil jadi mereka tidak dapat minum susu dalam jumlah yang banyak sekaligus. Jadi tempoh sesi penyusuan mungkin makan masa yang lama dan kerap. Setiap sesi mungkin makan masa selama 40minit hingga 1jam! Dan sesi seterusnya akan bermula dalam tempoh 1-2jam berikutnya. Setiap sesi menjadi lama kerana bayi baru lahir masih dalam fasa belajar untuk menghisap susu dari payudara ibu dengan baik dan juga aliran susu ibu mungkin sedikit perlahan pada awal kelahiran. Namun ia merupakan sesuatu yang normal.
  • Apabila keadaan sudah menjadi sedikit stabil dengan aliran susu yang semakin lancar, bayi sudah pandai menghisap susu dari payudara ibu, setiap sesi mungkin akan bertambah singkat. Mungkin setiap sesi hanya mengambil masa 15-20minit sahaja.
  • Secara purata bayi baru lahir memerlukan 10-12kali sesi penyusuan
  • Tempoh sesi penyusuan adalah bergantung kepada ‘demand’ bayi. Iaitu kehendaknya itu terus menghisap dari payudara ibu. Keadaan ini membantu melancarkan pengaliran susu ibu. Disamping itu membantu bayi untuk mendapat susu ‘hindmilk’ iaitu susu yang terhasil diakhir setiap tempoh penyusuan yang mengandungi lemak, protein dan kalori yang tinggi. ‘Hindmilk’ sangat penting kepada perkembangan mental dan fizikal bayi dan membuatkan bayi merasa kenyang dan ingin tidur setelah selesai sesi penyusuan. Hindmilk juga membantu agar berat bayi meningkat dengan normal.

Bila perlu menyusukan bayi anda?

Anda mungkin telah dapat menganggarkan bila bayi anda perlu untuk disusukan sama ada dalam tempoh 1-2jam. Tetapi ada beberapa langkah yang boleh anda cuba untuk memastikan dengan tepat bayi anda sudah bersedia untuk menyusu atau dengan erti kata lain dia sudah mulai lapar iaitu:

  • bayi sudah mula menghisap jari
  • bayi menghisap bibirnya sendiri
  • mula membuka mulut dengan luas sambil tercari-cari payudara ibu
  • Menoleh ke kanan dan ke kiri

cuesPeka terhadap keperluan bayi untuk menyusu memberikan isyarat kepada badan supaya menghasilkan lebih banyak susu sesuai dengan permintaan bayi. Selain itu, jika bayi anda lambat disusukan kemungkinan bayi sudah merajuk dan agak sukar untuk melekap dengan betul kerana bayi anda mungkin sudah terlalu lapar. Bayi anda akan lebih sukar ditenangkan.

Petanda anda menyusukan bayi anda dengan betul

lacth

Terdapat beberapa tanda atau isyarat menunjukkan bayi anda mendapat cukup susu atau sebaliknya seperti:

  • Payudara akan menjadi semakin lembut semasa sesi penyusuan
  • Berat bayi meningkat dengan baik
  • Bayi anda perlu tukar diapers 6-7kali sehari akibat terlalu basah atau buang air besar
  • Gerakan usus bayi menjadi lancar, tidak sembelit, najis berwarna kekuningan dan lembut bukan gelab dan kasar

Sebaliknya jika berat bayi anda tidak meningkat dengan normal, atau dia kerap meragam mungkin kuantiti susu tidak berapa cukup. Jangan risau, teruskan menyusu dan ikut rentak bayi anda. Kerapkan sesi penyusuan atam memerah susu bagi memberi rangsangan pada payudara dan badan anda. Minum air kosong dengan mencukupi serta ambil makanan seimbang secara konsisten. Jika anda berhasrat untuk menyusukan bayi sepenuhnya dengan susu ibu, elakkan memberi susu formula dari awal kelahirannya kerana susu formula akan menyebabkan ‘demand’ bayi kepada susu ibu berkurangan. Sedangkan susu ibu bergantung kepada ‘demand’ dan kehendak bayi. Jika tinggi ‘deman’ maka tinggilah pengeluaran atau ‘supply’ susu ibu. Begitulah sebaliknya πŸ™‚ Happy breastfeeding mommies!!!

Credit: MomJunction

5 Tips mengawal ‘food craving’ dikalangan ibu menyusu…

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua pembaca,

Hari ini saya nak kongsikan mengenai masalah ‘mengidam’ dikalangan ibu menyusu yang menyebabkan ibu menyusu teringin pada beberapa jenis makanan seolah-olah seperti ibu mengandung. Saya juga sejujurnya mengalami masalah ini. Walaubagaimanapun ketagihan makanan manis dan bergoreng dikalangan ibu-ibu menyusu dan mengandung adalah ‘common’ ataupun biasa.

Sebagai ibu menyusu, anda memerlukan ‘extra calories’ sebanyak 500kcal daripada kebiasaan dalam proses penghasilan susu badan. Disebabkan keperluan kalori yang lebih dan jadual harian yang padat bagi seorang ibu menyebabkan ibu itu merasa cepat lapar dan ‘mengidam’ pelbagai jenis makanan. Antara penyebab masalah ‘food cravings’ dikalangan ibu menyusu adalah

work.4921040.3.sticker375x360.super-tired-mom-v1

Kurang tidur

Kekurangan tidur kerana terpaksa berjaga menjaga/menyusukan anak kecil menyebabkan otak sukar membuat keputusan yang bijak. Ibu yang kekurangan tidur memerlukan pertolongan orang sekeliling dari segi sokongan dan dorongan. Ibu-ibu yang keletihan dengan aktiviti sebagai seorang ibu kepada bayi menyebabkan dia terdorong dengan menyukai makanan manis dan berlemak.

Keletihan

Keletihan dengan aktiviti harian yang padat sama ada ibu yang berkerjaya atau surirumah juga menjadi penyebab kepada ketagihan kepada makanan manis dan berlemak.

Tekanan/stress

Tekanan juga boleh menyebabkan penghasilan kortisol yang boleh merangsang selera makan ibu menyusu dan menyebabkan para ibu merasa ingin makan setiap masa. Makanan manis dan berlemak secara sementara boleh merendah rasa tekanan dan stress anda akibat keletihan melampau.

iStock_000021868623Small1-300x199

Cara mengawal masalah ‘food cravings’

Ibu menyusu semestinya sukar untuk mengawal selera makan mereka tetapi apa yang boleh dilakukan adalah dengan cara mengawal tabiat makan anda dengan cara mengambil makanan yang sihat dan seimbang

1- Ambil makanan yang manis dan berlemak/berminyak dalam kuantiti yang paling minima. Pilih untuk mengambil makanan manis yang lebih semulajadi seperti kurma, buah apricot, kismis dan buah-buahan. Ia bukan sahaja manis dan sedap secara semulajadi malah ia juga kaya dengan sumber vitamin dan minerals

2- Bagi tabiat gemarkan makanan bergoreng dan berminyak, tukar kaedah memasak dengan cara menggunakan minyak yang lebih sihat seperti minyak zaitun. Anda juga boleh menukar kaedah memasaka seperti kentang goreng, tukar kepada kentang bakar. Selain itu garam/perasa juga boleh ditukar dengan rempas ratus yang lebih bersifat semulajadi dalam menambah perisa ke dalam makanan anda.

3- Mengambil roti dan biskut wholegrain, pasta, oat dan makana tinggi serat boleh mengurangkan rasa keinginan terhadap makanan tinggi karbohidrat seperti nasi putih, mi dan sebagainya. Pilih makanan yang rendah gula dan lemak seperti susu rendah lemak, keju rendah lemak, jem tiada gula dan sebagainya. Jika berkesempatan pilih untuk membuat sendiri makanan di rumah agar dapat mengawal jumlah gula di dalam makanan yang kita masak.

4- Penuhkan stok makanan di dapur anda dengan makanan-makanan dan manisan semulajadi seperti pisang, epal, buah pear dan ‘berries’ yang manis tetapi berkhasiat. Contoh penyediaan, cincang/potong dadu pisang, campurkan bersama madu dan kekacang. Boleh dinikmati sewaktu anda terlalu inginkan manisan.

steel-cut-oats-3

5- Susu segar rendah lemak dan yogurt bukan sahaja lebih sihat dari makanan/manisan yang lain tetapi juga mengandungi kalsium yang tinggi bagi memenuhi keperluan kalsium di dalam badan anda setiap hari. Makan buah-buahan segar bersama yogurt adalah lebih baik daripada mengambil kek dan makanan pencuci mulut yang manis.

16988-fruit-dessert-cake-sweets-chocolates-12801024-no18-wallpaper

poster resepi cinch shake

Contoh resepi yang sedap…sesuai untuk ibu menyusu ataupun tidak πŸ™‚

Credit: MomJunction

5 tips untuk detoks semasa penyusuan susu ibu

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua…

Hari ini saya ingin berkongsi dengan pembaca semua terutama sekali bagi para ibu ayah, bakal ibu ayah atau dengan ibu yang sedang menyusukan anak mengenai detoks. Detoks adalah 1proses nyahtoksin dari badan. Toksin merupakan bahan yang tidak diperlukan oleh badan malah berbahaya jika dibiar tersimpan dalam badan dalam tempoh waktu yang lama. Proses detoks menjadikan seseorang itu lebih sihat, sembuh dari penyakit-penyakit yang dideritai dan terhindar dari risiko penyakit berbahaya yang lain.

Walaubagaimanapun masih terdapat pelbagai pendapat mengenai proses detoksifikasi dikalangan ibu menyusu. Ada yang mengatakan ia tidak memberi kesan negatif kepada ibu dan bayi dan ada pendapat yang tidak menggalakkan proses detoksifikasi dikalangan ibu menyusu. Apa-apa pun kita boleh mengamalkan cara detoksifikasi secara alami, selamat tanpa menggunakan sebarang ubatan yang mungkin memberi kesan negatif atau kesan detoks yang keterlaluan kepada ibu yang memudaratkan bayi/anak sekaligus.

Credit: MomJuction

5 Tips Detoks Ibu Menyusu

1- Banyak minum air kosong – badan kita akan mengalami kehilangan cecair setiap masa terutamanya bagi ibu menyusu. Minum air bagi mengelakkan dehidrasi. Air membantu anda menyingkir toksin melalui buah pinggang. Jadi ambil air yang cukup secara kerap bagi melancarkan proses detoks sekaligus mengelakkan dehidrasi.

Minum air kosong secukupnya

2- Mengambil jus buah-buahan – pengambilan jus buah-buahan segar (‘homemade’ jus) adalah bagus bagi memastikan pengeluaran susu ibu menjadi lancar. Gabungan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran segar dapat membantu anda terhidrat dan dapat membantu pergerakkan usus dan fungsi buah pinggang menjadi baik.

3- Rehat yang cukup walaupun seketika – menjadi seorang ibu adalah mustahil untuk mendapatkan tidur yang cukup selama 8jam. Jadi bijak merancang waktu dengan anak-anak anda dengan tidur sebentar bersama anak-anak boleh membantu badan anda mendapat rehat. Menurut kajian, otak anda membantu proses detoks semasa anda tidur.

Rehat dan tidur yang sebentar

4- Ambil makanan tinggi serat – fiber sangat membantu sistem penghadaman anda menyingkirkan toksin dengan baik kerana fiber mampu mengawal pergerakkan usus anda. Fiber juga dapat mengelakkan dari masalah sembelit dan anda dapat membuang air besar dengan mudah dan lancar.

Makanan tinggi serat

5- Katakan ‘YA’ kepada makanan ‘homemade’ – elakkan makanan segera, makanan proses yang sudah tentu mengandungi banyak bahan kimia, pengawet. Bahan kimia dan pengawet tiruan di dalam makanan segera dan proses boleh menjadi toksin berbahaya di dalam badan kita. Jadi lebih elok untuk menikmati makanan yg dimasak secara segar dari rumah.

Mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti cara pemakanan yg seimbang dan senaman rutin yang sederhana boleh membantu badan anda untuk melakukan proses detoks secara semulajadi dan alami. Semasa menyusukan sebaiknya elakkan sebarang ubatan dengan tujuan untuk menurunkan berat badan. Dapatkan nasihat doktor dan pakar pemakanan sebelum membuat sebarang keputusan. Tempoh penyusuan adalah tempoh kritikal antara ibu dan anak untuk menjalinkan ikatan kasih sayang dan memberikan susu ibu semaksima mungkin demi kesihatan anak dan anak dapat membesar dengan baik.