soy powder

Soya bahaya untuk kesihatan?

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua…

Sejak pengguna media sosial menjadi 1 medium berkomunikasi dan penyebaran maklumat yang terlalu pantas, banyak juga info dan maklumat yang diberikan sama ada betul, salah, ragu-ragu juga turut tersebar tanpa boleh disekat dan dikawal lagi. Oleh itu, kita sebagai pengguna haruslah meneliti berita yang kita terima sama ada sahih atau ia sekadar khabar angin semata-mata.

Kita perlu menjadi seorang pengguna yang bijak, yang ‘well-informed’ agar kita tidak tersalah membuat penilaian. Kebalakangan ini banyak pula orang perseorangan membuat ‘post-status’ berkenaan dengan isu soya dan orang perseorangan itu tidak dikenali identiti peribadinya, tetapi ramai juga yang percaya dengan kata-kata beliau. Jadi ramai yang menjadi ragu-ragu untuk mengamalkan soya dalam diet seharian. Persoalannya:

1-Adakah soya meningkatkan risiko barah payudara dikalangan wanita?

2- Soya menyebabkan ‘cyst’ dan ‘fibroid’ dikalangan wanita?

3- Soya melembabkan perkembangan otak?

4- Soya dikatan menjadi punca kepada perkembangan luar biasa pada bayi dalam kandungan dan kanak-kanak?

Jadi untuk mencari kepastian, mari kita rujuk terus kepada yang pakar daripada kita percaya dan rujuk kepada orang perseorangan yang kita sendiri tidak mengenali beliau.

Merujuk kepada Dr. Zubaidi – banyak kajian telah dijalankan berkenaan dengan isu soya ni dan kebanyakkan hasil kajian telah mendapati tiada bukti khusus yang menguatkan dakwaan soya menjadi masalah utama kepada pelbagai masalah kesihatan seperti penyakit barah kerana barah lebih kepada penyakit berbentuk genetik.

Tulisan Dr. Malinda pula ada menyatakan:

(Michael T. et al, 2012), Cadangan yang mengatakn pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai ‘cyst’ dan ‘fibroid’ tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. ‘Soy phytoestrogen’ tidak mempunyai sel perangsang ‘cyst’ dan ‘fibroid’ tetapi ia mempunyai kesan ‘anti-estrogen’ di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik ataupun NON-GMO.

Betul atau tidak soya bahaya untuk kesihatan?

Penggunaan soya telah menjadi begitu meluas terutamanya dalam industri makanan tanah air dan dunia secara keseluruhannya. Makanan harian kita seperti kicap juga diperbuat daripada sumber soya. Makanan kegemaran masyarakat jawa pula seperti tempe telah diamalkan secara turun-temurun sejak dulu lagi tapi jika soya ini bahaya kenapa ia masih lagi diamalkan sehingga kini? Kenapa tiada pula kempen untuk ‘mengharamkan’ budaya makan tempe dalam masyarakat kita?

Dipasaran juga terdapat pelbagai jenis soya, sama ada sebagai minuman dalam kotak ataupun ‘soy powder’. Sebagai pengguna kita seharusnya memilih dengan bijak dan tepat. Panduan memilih soya yang terbaik adalah seperti berikut:

1- Kacang soya yang ditanam dan diproses secara organik – proses penanaman soya ada secara organik tidak menggunakan bahan kimia dan racun perosak (pestisid) yang menjadikan soya itu tinggi nitrat yang boleh meningkatkan risiko penyakit barah.

2- Kacang soya dari sumber GMO atau NON-GMO – mestilah dipastikan bahawa soya yang ditanam merupakan soya yang tidak diubah secara genetik atau GMO. Soya GMO memang sangat bahaya untuk kesihatan kerana mengandungi toksin. Kenapa soya dipasaran lebih banyak yang GMO? Kerana soya GMO merupakan soya yang mudah dan murah untuk dihasilkan.

3- Mengandungi 9 asid amino penting pada tubuh – 9 asid amino ini adalah penting untuk tubuh dalam penghasilan hormon, enzim dan antibodi. Kekurangan asid amino ini menjadikan badan tidak berfungsi dengan baik.

4- Kacang soya diproses dengan alkohol atau air? – soya yang diproses menggunakan alkohol akan menyebabkan soya kehilangan isoflavone sehingga 88%!!! dimana isoflavone ini adalah bahan yang berupaya mengurangkan risiko penyakit barah. Isoflavone juga penting dalam penghasilan hormon dan jisim tulang. Disamping itu juga alkohol adalah bahan yang tidak boleh diambil oleh orang Islam.

5- Bahan anti-tiroid atau anti-pertumbuhan – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dan meningkatkan risiko penyakit barah.

6- Kacang soya yang dipanaskan -merosakkan kandungan nutrien dan protiennya!

7- Kacang soya yang diproses (dibuang minyaknya) – menjadikan soya itu berasid dan berbahaya kepada tulang – menyebabkan kerapuhan tulang

8- Ditambah dengan sumber kalsium untuk maksimumkan fungsinya

Soya apakah yang memenuhi kriteria dan ciri-ciri ini?

Jawapannya sudah tentu ESP Shaklee! 🙂 yang ditanam secara organik, diproses tidak menggunakan alkohol, sumber soya NON-GMO, tidak diproses mengunakan haba panas, ditambah kalsium untuk meningkatkan fungsinya yang baik, mengandungi 9 asid amino penting yang lengkap! ESP Shaklee sesuai untuk semua orang termasuk ibu mengandung dan menyusu 🙂

ESP non gmoESP ada 9asid amino

Untuk pembelian dan pertanyaan mengenai produk Shaklee anda boleh hubungi saya secara khidmat pesanan ringkas ataupun whatsapp ke talian 019-5588082. Saya menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma sekitar perlis (cash on delivery – COD) dan juga pos ke seluruh Malaysia menggunakan perkhidmatan POSLAJU cepat dan selamat.

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

ID Shaklee: 962622

Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com

SMS/Whatsapp: 019-5588082.

Nota: Setiap pembelian anda layak menerima jadual makan & tips eksklusif yang berkaitan, konsultasi percuma secara berterusan (after sales service) anda juga layak dijemput ke ‘group’ eksklusif tertutup di facebook.

ESP bukan soya biasa… #ceritaceritaESP

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua visitors & readers,

Bersempena dengan promo ESP bulan ni (BUY 6 FREE 1) saya nak berkongsi dengan semua mengenai ESP… ESP stand for Energizing Soy Protein… Nama dia pun ENERGIZING jadi fungsi utama ESP adalah membekalkan tenaga yang boleh bertahan lama daripada kita makan nasi dan sebagainya. Kenapa ESP boleh membekalkan tenaga yang bertahan lama contohnya minum ESP untuk sarapan atau kalau puasa ambil ESP sbg juadah sahur insya ALLAH dengan izin dan kuasa ALLAH anda tidak merasa letih sepanjang hari… Banyak ni nak kupas mengenai rahsia ESP yang semua orang tak tahu…

soyMilk

ESP adalah sejenis serbuk soya yang menepati 7kriteria penting untuk menjamin kesihatan pengguna dan boleh diambil dalam jangka masa panjang. Sekarang ni kan banyak kita dengar mengenai keburukkan soya jika diambil dalam jangka masa panjang?Ada pula yang berkongsi cerita, penjual air soya menghidap masalah jantung & buah pinggang kerana hari-hari dia minum air soya jika air soya jualannya tidak habis. Tapi ESP ni bukanlah seperti air soya pasar malam mahupun yang dijual ditepi-tepi jalan yg harganya RM1-RM2 seplastik.

7 kriteria penting soya yang perlu ada & dimiliki oleh ESP

esp-soy-protein

1) Kacang soya ditanam & membesar secara organik

SHAKLEE menanam kacang soya mereka bagi menghasilkan ESP secara organik kerana penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan malah berbahaya untuk kesihatan disebabkan oleh baja kimia yang digunakan. Kajian juga telah membuktikan mengenai hubungkait penyakit barah dan nitrates yang digunakan semasa proses penanaman secara kimia. Jadi sebarang bahan kimia seperti pesticides, fungicides dan herbicides tidak digunakan sepanjang proses penanaman kacang soya.

2) Kacang soya bersifat non-GMO (tidak dihasilkan secara genetik)

Secara umumnya kacang soya yang ditanam dari benih yang dihasilkan secara genetik adalah murah dan mudah didapati. Apa itu GMO? Mesti ramai yang tertanya-tanya apa yang sibuk sangat dengan masalah GMO kan? hehe 😀

GMO stand for “Genetically Modified Organism”. GMO adalah proses dimana organisma hidup yang bahan genetiknya telah dimanipulasi di makmal melalui kaedah kejuruteraan ginetik atau GE. Proses ini masih baru dalam dunia sains yang mewujudkan gabungan yang tidak stabil di dalam haiwan, tumbuhan, haiwan, bakteria, virus yang berlaku secara TIDAK SEMULAJADI tetapi melalui proses gabungan/sains menggunakan bahan kimia di dalam makmal.

Secara tidak sedar, kebanyakkan makanan yang terdapat dipasaran seperti kacang soya, gandum, jagung dan sebagainya telah melalui proses GMO bagi mengurangkan kos penghasilannya. Sebenarnya makanan yang dihasilkan secara GMO ini bahaya untuk kesihatan jangkamasa panjang.

ESP non gmo

3) Serbuk soya mengandung 9jenis asid amino penting

Dalam dunia ini terdapat 22jenis asid amino tetapi hanya 9jenis asid amino yang penting untuk keperluan tubuh badan tetapi tidak dihasilkan sendiri oleh tubuh badan manusia. Jadi setiap manusia mestilah mendapatkan 9jenis asid amino itu melalui pemakanan dan diet seharian. Badan manusia memerlukan ke semua 9jenis asid amino ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim. Jika salah satu daripada 9asid amino ini tidak mencukupi, sistem badan manusia akan mengalami kemerosotan sehingga 30%

ESP ada 9asid amino

4) Dalam proses penghasilan serbuk soya, kacang soya mestilah dicuci menggunakan air BUKAN alkohol

Kebanyakkan kacang soya biasa dipasaran dicuci menggunakan alkohol semasa proses penghasilan kacang soya. Tetapi berbeza dengan kacang soya yang digunakan untuk menghasilkan ESP ini. Kacang soya yang ditanama dan dituai oleh Shaklee dicuci menggunakan air. Kebanyakkan kacang soya yang dicuci menggunakan alkohol telah memusnahkan hampir 88% daripadanya kandungan isoflavanes yang bermanfaat bagi keseimbangan hormon manusia serta isoflavanes juga boleh menambah jisim tulang.

5) Bahan anti-tyroid/anti-growth mesti disingkirkan

Secara semulajadi kacang soya mengandungi bahan anti-tyroid dan anti-growth yang boleh menyebabkan kandungan asid amino dan isoflavanes berada pada tahap tertinggi. Jika terdapat bahan anti-tyroid dan anti-growth asid amino dan isoflavanes akan terganggu.

6) Proses penghasilan serbuk soya tanpa proses pemanasan

Asid amino sangat sensitif pada suhu tinggi dan panas. Menurut kajian, protein boleh musnah hampir 50% melalui proses memasak. Jika seseorang mengambil tidak cukup kandungan asid amino yang diperlukan tubuh dikhuatiri pertumbuhan sel badan akan terbantut.

7) Serbuk soya mestilah ditambah dengan unsur kalsium

Kajian menunjukkan bahawa serbuk soya bersifat asid yang boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Oleh sebab itu unsur kalsium perlu ditambah ke dalam serbuk soya bagi meneutralkan kembali serbuk soya tersebut dan selamat untuk diambil tanpa risiko osteoporosis

Untuk produk SHAKLEE bagi penduduk negeri Perlis Indera Kayangan anda boleh menghubungi sy utk COD produk Shaklee ya~  bagi negeri2 lain juga boleh… Pos ke seluruh Malaysia avaiable (POSLAJU) Insya ALLAH..  
 
Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 
ID Shaklee: 962622 (atas nama mohd asyraf bin suhaimi)
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone/Whatsapp/Telegram: 019-5588082

Notes:Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook