breastfeeding & shaklee

Adakah ibu menyusu memerlukan vitamin/’supplements’/makanan tambahan?

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua…

Entri ini merupakan perkongsian saya kepada beberapa pencarian & pembacaan saya mengenai “penyusuan susu ibu” serta pengalaman peribadi saya yang tidak seberapa ini dalam menyusukan 3orang permata hati dengan pelbagia ujian dan cabaran yang sudah menjadi sesuatu yang ‘wajib’ bagi ibu-ibu yang ingin memberikan yang terbaik buat anak-anak.

Secara jujurnya saya merasakan keperluan mengambil vitamin/supplements/makanan tambahan ni merupakan bukan suatu keperluan asas kerana di negara miskin, negara yang mengalami masalah kebuluran pun ibu-ibu di sana mampu menyusukan bayi mereka. Tetapi kenapakah di Malaysia yang disifatkan sebagai salah sebuah negara maju yang cukup serba serbi makan, pakai dan sebagainya beranggapan vitamin dan makanan tambahan ini perlu untuk diambil terutamanya bagi ibu-ibu menyusu? Setelah diteliti pelbagai fakta, info dan maklumat yang akan saya kongsikan, anda sendiri yang akan buat keputusan sama ada anda perlukan makanan tambahan ataupun tidak 🙂

benefits bf

“If you eat a reasonably-well balanced diet, vitamin supplements are not considered necessary for breastfeeding mothers” By Kelly Bonyata, IBCLC; kellymom.com

“Jika kamu (ibu menyusu) mampu untuk makan dengan diet yang sempurna keseimbangannya, vitamin dan makanan tambahan adalah tidak diperlukan”

Ramai ibu-ibu yang menyusu lebih bimbang tentang ‘production’ susu mereka berbanding kualiti susu yang mereka hasilkan untuk anak-anak. Maksudnya apa yang dimakan oleh ibu-ibu (termasuk zat dan nutriens) akan memberi kesan secara tidak langsung kepada anak-anak yang disusukan. Jika kita tidak mampu mengambil makanan yang seimbang setiap hari contohnya setiap hari kita makan makanan segera, makanan yang diproses tanpa menitikberatkan makanan segar kerana kesibukkan dengan jadual dan tugasan harian. Terlupakah kita bayi/anak kita yang bergantung pada susu badan kita yang sedang membesar dengan pesat memerlukan susu yang tinggi kualitinya kerana apa yang ibu-ibu makan secara tidak langsung memberi kesan kepada susu badan yang dihasilkan. Jika ibu kerap jatuh sakit akibat daripada makanan yang kurang sihat produksi susu juga mungkin terjejas.

Menurut kellymom.com (breastfeeding & parenting specialist) – jika para ibu tidak mematuhi RI (recommended intake) dalam diet seharian tidaklah bermakna ibu itu sangat kekurangan zat. Jika ibu tersebut tidak dapat mengamalkan diet seimbang (seperti pengambilan vitamin B6, B12, iron dan sebagainya) ia mampu mengurangkan tahap nutriens di dalam susu badan bukan jumlah penghasilan susu badan. Solusi atau jalan penyelesaian terbaik untuk meningkatkan kualiti susu badan (akibat diet yang tidak seimbang) adalah dengan cara mengambil beberapa makanan tambahan.

Ibu menyusu perlulah mengambil jumlah kalori antara 2700cal setiap hari dengan pengambilan kalsium dan zinc yang optimum. Walaubagaimanapun ia tidak mempengaruhi kadar nutrien dalam susu badan cuma keperluan tubuh ibu yang menyusu juga perlu untuk diambil kira untuk lebih sihat, gigi dan tulang yang kuat dan bertenaga (Hamosh, 1991; Lawrence & Lawrence 2005).

Kepada ibu yg mengurangkan/terkurang calories dalam diet harian apa yg perlu dilakukan: 

  • Ibu yang hanya mendapat 2200 calories setiap hari perlu mengambil ‘extra’ kalsium, zinc, magnesium, thiamin (vitamin B1), vitamin B6 & vitamin E
  • Ibu yang mendapat 1,800 calories setiap hari perlu mengambil extra calcium, zinc, magnesium, thiamin, vitamin B6, vitamin E, folic acid, riboflavin (vitamin B2), phosphorus dan iron
  • Level vitamin B di dalam susu badan sgt berkait-rapat dgn pengambilan jumlah vitamin B yg mencukupi oleh ibu. Jadi ibu mestilah memastikan vitamin B yg diambil daripada diet seharian adalah mencukupi
  • Kalsium, magnesium, phosphorus, zinc, iron dan folic acid adalah sgt penting kepada keperluan tubuh badan seorang ibu. Ibu yg menyusu perlu memastikan tubuh badan mereka cukup nutriens agar mereka bertenaga dan dapat menyusukan bayi dengan sebaik mungkin. Jika ibu kerap merasa letih, kerap tidak sihat akibat demam, flu, batuk dan sebagainya sedikit sebanyak bakal menjejaskan production susu badan akibat ibu merasa stress dan terlalu penat.
  • Ibu yang tidak mengambil produk berasaskan haiwan (vegetarian mom) adalah berisiko kekurangan vitamin B12 dan sangat perlu untuk mengambil supplement vitamin B12.
  • Ibu yg tidak mendapat pendedahan kepada cahaya matahari yg mencukupi, perlukan supplements vitamin D yg mencukupi.
  • Ibu yg merokok adalah sgt berisiko kepada kekurangan nutriens terutamanya iodine

Infos mengenai vitamin/zat/nutriens kepada ibu menyusu:

  • Kebanyakkan mineral supplements (contoh: iron, kalsium, copper, zinc) yg diambil oleh ibu menyusu tidak akan memberi kesan kepada level production susu badan anda tetapi mineral supplements ini memberi kesan kepada kualiti kesihatan anda secara keseluruhannya. Ibu yang sihat mesti ceria dan boleh meningkatkan production insya allah maintain dan bertambah secara tidak langsung.
  • Vitamin yg bersifat “water solube” (contoh: vitamin B, vitamin C) yg diambil oleh ibu secara amnya mampu meningkatkan production susu badan dengan syarat ibu juga memastikan pengambilan air yg mencukupi agar vitamin yg diambil dapat menyerap dan berfungsi dengan baik.
  • Vitamin bersifat “fat soluble” (vitamin A & E) yg diambil oleh ibu boleh memberi kesan kepada susu badan dan jika berlebihan boleh membahayakan bayi yg disusukan. Jadi perlulah diambil dlm kuantiti yg kecil atau perlu mendapatkan nasihat daripada doktor dan pharmacist
  • Sesetengah jenis herba jg boleh dan sgt baik utk ibu menyusukan seperti alfalfa, fenugreek, black seeds dan sebagainya. Sesetgh herba boleh memberi kesan kepada production susu badan atau bersifat “panas” yg boleh menyebabkan bayi sakit perut, kembung dan cirit-birit contohnya oregano dan peppermint – boleh menyebabkan production drop sikit. Tapi sy ada ambil peppermint seminggu sekali alhamdulillah setakat ini tiada kesan buruk pada produksi susu badan saya… peppermint adalah herba yag sangat baik dalam merawat masalah gastrik, pedih ulu hati, perut sebu  dan sebagainya

PERINGATAN!

Haruslah diingatkan kepada semua vitamin/supplements/makanan tambahan semata-mata TIDAK MENJAMIN penghasilan susu yang banyak selagi anda tidak mengamalkan apa yang lebih UTAMA dalam penyusuan iaitu:

pumping

  • Permintaan & penghasilan (supply vs demand) adalah konsep asas penyusuan. Jika tiada permintaan maka penghasilan juga akan berkurangan. Penghasilan susu ibu sangat bergantung kepada setinggi mana permintaan. Jadi anda haruslah meningkatkan kekerapan mengosongkan payudara dengan cara menyusukan bayi sekerapnya serta memerah susu badan andai bayi anda tidur atau sudah tidak mahu menyusu. Jangan biarkan payudara anda membengkak akibat daripada susu yang tidak dikosongkan daripada payudara kerana jika hal ini kerap terjadi penghasilan susu anda mungkin akan berkurangan pada masa akan datang (hantar signal pada otak sama ada susu yang diperlukan lebih atau sedikit)
  • Minum air kosong (kalau boleh air suam) sekurang-kurangnya 2-3L sehari tidak boleh kurang. Minum secara sedikit demi sedikit tetapi kerap.
  • Berfikiran positif dan elak stress. Yakin dengan seyakin-yakinnya susu badan anda cukup untuk menampung keperluan bayi anda
  • Berdoa dan mintalah kepada Yang Maha Esa kerana DIA lah yang menentukan rezeki kepada kita.

Set Cadangan Penyusuan Sihat Shaklee

set cadangan menyusu complete

Untuk pembelian dan pertanyaan mengenai produk Shaklee anda boleh hubungi saya secara khidmat pesanan ringkas ataupun whatsapp ke talian 019-5588082. Saya menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma sekitar perlis (cash on delivery – COD) dan juga pos ke seluruh Malaysia menggunakan perkhidmatan POSLAJU cepat dan selamat

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

ID Shaklee: 962622

Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com

SMS/Whatsapp: 019-5588082

Nota: Setiap pembelian anda layak menerima jadual makan & tips eksklusif yang berkaitan, konsultasi percuma secara berterusan (after sales service) anda juga layak dijemput ke ‘group’ eksklusif tertutup di facebook.

Advertisements

FAQ Menjayakan penyusuan susu ibu bagi bayi baru lahir…

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera…

Walaupun saya juga boleh dikategorikan sebagai ibu baru (walaupun dah 5tahun bergelar ibu kepada 3orang anak) tetapi ilmu mengenai ‘parenting’ masih perlu untuk terus dipelajari. Antaranya adalah ilmu penyusuan susu ibu. Acapkali saya ditanya oleh beberapa orang ibu muda yang bakal melahirkan anak, dalam pantang tentang beberapa perkara. Saya bukanlah pakar tetapi ada beberapa tips yang mungkin boleh dikongsi bersama berdasarkan pengalaman, pembacaan dan pertanyaan saya kepada pakar laktasi (melalui email, panggilan telefon).

Menjadi ibu buat pertama kali memang mendebarkan, terutamanya dalam hal menguruskan bayi baru lahir. Dengan keadaan diri dan suami yang ‘zero knowledge’ apatah lagi pengalaman memang memberikan tekanan. Walaupun ramai yang beranggapan untuk menjadi ibu dan ‘parents’ mencari ilmu keibubapaan sebagai 1perkara ‘natural’ tak perlu sampai menghadiri kelas, sesi kaunseling dan sebagai tapi bagi pandangan peribadi saya ia merupaka 1ilmu yang perlu dicari, pelajari dalam proses menjadi ibu dan ayah yang lebih baik.

Menyusukan bayi pertama kali selepas melahirkan tidaklah semudah yg disangka. Segalanya perlu dititikberatkan seperti cara memegang bayi bagi memastikan bayi anda menyusu dengan lekapan yang betul agar susu badan keluar dengan lancar & bayi dapat minum dengan mudah.

bf mom

bf mom

Berapa banyak susu diperlukan bayi baru lahir?

Walaupun tidak dinyatakan secara khusus berapa banyakkan susu yang diperlukan oleh bayi baru lahir, berikut merupakan beberapa anggaran kuantiti yang diperlukan bayi. Namun setiap bayi adalah berbeza jumlah susu yang diperlukan bergantung kepada berat bayi, tabiat penyusuan dan sebagainya.

saiz-perut-bayi-susuibu

Tanda-tanda bayi anda sudah kenyang

Jumlah atau kuantiti susu yang bayi anda minum sebenarnya tidak dapat dipastikan dengan tepat. Walau bagaimanapun beberapa tanda (sudah puas menyusu/kenyang) dapat anda lihat setelah bayi anda selesai menyusu seperti:

  • melepaskan puting payudara ibu dengan sendiri
  • kelihatan mengantuk dan seperti pening-pening
  • kelihatan tenang dan melihat sekeliling tanpa melihat kepada ibunya

Keadaan seperti itu mungkin dapat disimpulkan bayi anda sudah puas menyusu.

Berapa lama tempoh setiap sesi penyusuan?

Berapa lama tempoh setiap sesi penyusuan juga merupakan sesuatu yang berbeza untuk setiap bayi. Beberapa faktor mungkin boleh diambil kira mempengaruhi tempoh setiap sesi penyusuan seperti posisi penyusuan, alira susu ibu dan cara lekapan. Antara faktor lain juga adalah seperti:

  • Bayi baru lahir mempunyai saiz perut yang kecil jadi mereka tidak dapat minum susu dalam jumlah yang banyak sekaligus. Jadi tempoh sesi penyusuan mungkin makan masa yang lama dan kerap. Setiap sesi mungkin makan masa selama 40minit hingga 1jam! Dan sesi seterusnya akan bermula dalam tempoh 1-2jam berikutnya. Setiap sesi menjadi lama kerana bayi baru lahir masih dalam fasa belajar untuk menghisap susu dari payudara ibu dengan baik dan juga aliran susu ibu mungkin sedikit perlahan pada awal kelahiran. Namun ia merupakan sesuatu yang normal.
  • Apabila keadaan sudah menjadi sedikit stabil dengan aliran susu yang semakin lancar, bayi sudah pandai menghisap susu dari payudara ibu, setiap sesi mungkin akan bertambah singkat. Mungkin setiap sesi hanya mengambil masa 15-20minit sahaja.
  • Secara purata bayi baru lahir memerlukan 10-12kali sesi penyusuan
  • Tempoh sesi penyusuan adalah bergantung kepada ‘demand’ bayi. Iaitu kehendaknya itu terus menghisap dari payudara ibu. Keadaan ini membantu melancarkan pengaliran susu ibu. Disamping itu membantu bayi untuk mendapat susu ‘hindmilk’ iaitu susu yang terhasil diakhir setiap tempoh penyusuan yang mengandungi lemak, protein dan kalori yang tinggi. ‘Hindmilk’ sangat penting kepada perkembangan mental dan fizikal bayi dan membuatkan bayi merasa kenyang dan ingin tidur setelah selesai sesi penyusuan. Hindmilk juga membantu agar berat bayi meningkat dengan normal.

Bila perlu menyusukan bayi anda?

Anda mungkin telah dapat menganggarkan bila bayi anda perlu untuk disusukan sama ada dalam tempoh 1-2jam. Tetapi ada beberapa langkah yang boleh anda cuba untuk memastikan dengan tepat bayi anda sudah bersedia untuk menyusu atau dengan erti kata lain dia sudah mulai lapar iaitu:

  • bayi sudah mula menghisap jari
  • bayi menghisap bibirnya sendiri
  • mula membuka mulut dengan luas sambil tercari-cari payudara ibu
  • Menoleh ke kanan dan ke kiri

cuesPeka terhadap keperluan bayi untuk menyusu memberikan isyarat kepada badan supaya menghasilkan lebih banyak susu sesuai dengan permintaan bayi. Selain itu, jika bayi anda lambat disusukan kemungkinan bayi sudah merajuk dan agak sukar untuk melekap dengan betul kerana bayi anda mungkin sudah terlalu lapar. Bayi anda akan lebih sukar ditenangkan.

Petanda anda menyusukan bayi anda dengan betul

lacth

Terdapat beberapa tanda atau isyarat menunjukkan bayi anda mendapat cukup susu atau sebaliknya seperti:

  • Payudara akan menjadi semakin lembut semasa sesi penyusuan
  • Berat bayi meningkat dengan baik
  • Bayi anda perlu tukar diapers 6-7kali sehari akibat terlalu basah atau buang air besar
  • Gerakan usus bayi menjadi lancar, tidak sembelit, najis berwarna kekuningan dan lembut bukan gelab dan kasar

Sebaliknya jika berat bayi anda tidak meningkat dengan normal, atau dia kerap meragam mungkin kuantiti susu tidak berapa cukup. Jangan risau, teruskan menyusu dan ikut rentak bayi anda. Kerapkan sesi penyusuan atam memerah susu bagi memberi rangsangan pada payudara dan badan anda. Minum air kosong dengan mencukupi serta ambil makanan seimbang secara konsisten. Jika anda berhasrat untuk menyusukan bayi sepenuhnya dengan susu ibu, elakkan memberi susu formula dari awal kelahirannya kerana susu formula akan menyebabkan ‘demand’ bayi kepada susu ibu berkurangan. Sedangkan susu ibu bergantung kepada ‘demand’ dan kehendak bayi. Jika tinggi ‘deman’ maka tinggilah pengeluaran atau ‘supply’ susu ibu. Begitulah sebaliknya 🙂 Happy breastfeeding mommies!!!

Credit: MomJunction

5 Tips mengawal ‘food craving’ dikalangan ibu menyusu…

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua pembaca,

Hari ini saya nak kongsikan mengenai masalah ‘mengidam’ dikalangan ibu menyusu yang menyebabkan ibu menyusu teringin pada beberapa jenis makanan seolah-olah seperti ibu mengandung. Saya juga sejujurnya mengalami masalah ini. Walaubagaimanapun ketagihan makanan manis dan bergoreng dikalangan ibu-ibu menyusu dan mengandung adalah ‘common’ ataupun biasa.

Sebagai ibu menyusu, anda memerlukan ‘extra calories’ sebanyak 500kcal daripada kebiasaan dalam proses penghasilan susu badan. Disebabkan keperluan kalori yang lebih dan jadual harian yang padat bagi seorang ibu menyebabkan ibu itu merasa cepat lapar dan ‘mengidam’ pelbagai jenis makanan. Antara penyebab masalah ‘food cravings’ dikalangan ibu menyusu adalah

work.4921040.3.sticker375x360.super-tired-mom-v1

Kurang tidur

Kekurangan tidur kerana terpaksa berjaga menjaga/menyusukan anak kecil menyebabkan otak sukar membuat keputusan yang bijak. Ibu yang kekurangan tidur memerlukan pertolongan orang sekeliling dari segi sokongan dan dorongan. Ibu-ibu yang keletihan dengan aktiviti sebagai seorang ibu kepada bayi menyebabkan dia terdorong dengan menyukai makanan manis dan berlemak.

Keletihan

Keletihan dengan aktiviti harian yang padat sama ada ibu yang berkerjaya atau surirumah juga menjadi penyebab kepada ketagihan kepada makanan manis dan berlemak.

Tekanan/stress

Tekanan juga boleh menyebabkan penghasilan kortisol yang boleh merangsang selera makan ibu menyusu dan menyebabkan para ibu merasa ingin makan setiap masa. Makanan manis dan berlemak secara sementara boleh merendah rasa tekanan dan stress anda akibat keletihan melampau.

iStock_000021868623Small1-300x199

Cara mengawal masalah ‘food cravings’

Ibu menyusu semestinya sukar untuk mengawal selera makan mereka tetapi apa yang boleh dilakukan adalah dengan cara mengawal tabiat makan anda dengan cara mengambil makanan yang sihat dan seimbang

1- Ambil makanan yang manis dan berlemak/berminyak dalam kuantiti yang paling minima. Pilih untuk mengambil makanan manis yang lebih semulajadi seperti kurma, buah apricot, kismis dan buah-buahan. Ia bukan sahaja manis dan sedap secara semulajadi malah ia juga kaya dengan sumber vitamin dan minerals

2- Bagi tabiat gemarkan makanan bergoreng dan berminyak, tukar kaedah memasak dengan cara menggunakan minyak yang lebih sihat seperti minyak zaitun. Anda juga boleh menukar kaedah memasaka seperti kentang goreng, tukar kepada kentang bakar. Selain itu garam/perasa juga boleh ditukar dengan rempas ratus yang lebih bersifat semulajadi dalam menambah perisa ke dalam makanan anda.

3- Mengambil roti dan biskut wholegrain, pasta, oat dan makana tinggi serat boleh mengurangkan rasa keinginan terhadap makanan tinggi karbohidrat seperti nasi putih, mi dan sebagainya. Pilih makanan yang rendah gula dan lemak seperti susu rendah lemak, keju rendah lemak, jem tiada gula dan sebagainya. Jika berkesempatan pilih untuk membuat sendiri makanan di rumah agar dapat mengawal jumlah gula di dalam makanan yang kita masak.

4- Penuhkan stok makanan di dapur anda dengan makanan-makanan dan manisan semulajadi seperti pisang, epal, buah pear dan ‘berries’ yang manis tetapi berkhasiat. Contoh penyediaan, cincang/potong dadu pisang, campurkan bersama madu dan kekacang. Boleh dinikmati sewaktu anda terlalu inginkan manisan.

steel-cut-oats-3

5- Susu segar rendah lemak dan yogurt bukan sahaja lebih sihat dari makanan/manisan yang lain tetapi juga mengandungi kalsium yang tinggi bagi memenuhi keperluan kalsium di dalam badan anda setiap hari. Makan buah-buahan segar bersama yogurt adalah lebih baik daripada mengambil kek dan makanan pencuci mulut yang manis.

16988-fruit-dessert-cake-sweets-chocolates-12801024-no18-wallpaper

poster resepi cinch shake

Contoh resepi yang sedap…sesuai untuk ibu menyusu ataupun tidak 🙂

Credit: MomJunction

Alfalfa dan meningkatkan pengeluaran susu ibu

Bismillah wal hamdulillah…

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua pembaca,

Hari ini saya ingin berkongsi dengan semua mengenai ALFALFA. Apa itu alfalfa? Alfalfa adalah sejenis tumbuhan. Alfalfa atau dalam bahasa saintifiknya Medicago Sativa merupakan antara tumbuhan yang tertua di dunia dan sering ditaman dan dituai sehingga kini kerana khasiatnya yang terlalu banyak. Alfalfa digunakan secara meluas sejak dahulu lagi di Greek, Rom dan Cina.

sb10068684j-001

Alfalfa digunakan secara meluas pada dekad dan abad yang lalu sebagai ubatan herba dalam dunia perubahtan tradisional. Alfalfa dipercayai mampu merawat masalah penghadaman, arthritis dan masalah buah pinggang. Ia juga merupakan makanan utama bagi haiwan ternakan seperti kuda, lembu tenusu dan kambing kerana alfalfa mampu menjadi galactagogue (adalah sesuatu yang boleh menjadi penggalak kepada penghasilan susu atau peningkatan dalam jumlah susu yang dihasilkan)

Faedah kesihatan dan kegunaan alfalfa

  • Alfalfa adalah sangat berkhasiat. Ia mengandungi banyak vitamin dan mineral dan ianya kaya dengan antioksidan. Ia adalah rendah dalam lemak tepu dan kolesterol dan sumber protein dan fiber yang baik.
  • Ia adalah sumber utama makanan untuk haiwan tenusu jadi ia adalah satu bahagian penting dalam penghasilan susu, keju, aiskrim dan lain-lain produk tenusu.
  • Alfalfa digunakan oleh ibu menyusu sebagai “milk booster”.
  • Alfalfa juga digunakan untuk memperbaiki fungsi penghadaman
  • Alfalfa dipercayai mampu mengurangkan masalah keradangan
  • Merawat masalah tekanan darah tinggi
  • Mengawal kandungan gula dalam darah
  • Mengawal paras kolesterol
  • Digunakan sebagai diuretics
  • Kandungan klorofil yang tinggi di dalam alfalfa dipercayai mampu untuk membersihkan, menyembuhkan serta mendetoksifikasi tubuh manusia dari toksin dan penyakit.

Alfalfa, wanita dan penyusuan

Wanita menggunakan Alfalfa secara menyeluruh sejak zaman dahulu lagi untuk kesihatan mereka. Ia juga diambil oleh wanita yang menyusukan bayi sejak berkurun yang lampau bagi menambah produksi susu badan. Alfalfa adalah sangat bernutrisi tinggi apabila diambil secara sederhana

Bagaimana alfalfa diambil?

Alfalfa boleh didapati dalam bentuk makanan (salad atau ulaman), bentuk teh (minuman) serta telah diproses menjadi kapsul yang lebih mudah untuk diambil.

Alfalfa Shaklee

Shaklee salah sebuah syarikat pengeluar makanan kesihatan terbesar di dunia yang telah beroperasi lebih 50tahun serta telah menjalankan pelbagai ‘clinical test’ ke atas setiap produk mereka dengan teliti dan melibatkan ramai saintis/pakar. Shaklee juga telah mengeluarkan produk kesihatan berasaskan alfalfa yang sangat berkualiti tinggi. Shaklee menggunakan alfalfa yang ditanam secara organik dan matang (mengambil masa selama lebih kurang 2tahun) sebelum ia dituai dan diproses ke dalam bentuk kapsul. Tujuannya adalah alfalfa yang digunakan Shaklee adalah alfalfa yang betul-betul matang serta sangat kaya dengan nutriens (kerana akar pokok alfalfa telah tumbuh jauh ke dasar bumi serta menyerap lebih banyak nutriens/garam galian) & tinggi kandungan klorofil. Shaklee hanya menggunakan bahagian daun alfalfa sahaja.

alfafa-complex-s

Sumber: Breastfeeding.about.com

Ingin mendapatkan Alfalfa Complex secara online daripada pihak Shaklee menggunakan debit atau kredit kad sila klik gambar dibawah ini ya…

BuyNowfaizah-vert

Untuk produk SHAKLEE bagi penduduk negeri Perlis Indera Kayangan anda boleh menghubungi sy utk COD produk Shaklee ya~  bagi negeri2 lain juga boleh… Pos ke seluruh Malaysia avaiable (POSLAJU) Insya ALLAH..  
 
Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 
ID Shaklee: 962622 (atas nama mohd asyraf bin suhaimi)
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone/Whatsapp/Telegram: 019-5588082

Notes:Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook