Soya bahaya untuk kesihatan?

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua…

Sejak pengguna media sosial menjadi 1 medium berkomunikasi dan penyebaran maklumat yang terlalu pantas, banyak juga info dan maklumat yang diberikan sama ada betul, salah, ragu-ragu juga turut tersebar tanpa boleh disekat dan dikawal lagi. Oleh itu, kita sebagai pengguna haruslah meneliti berita yang kita terima sama ada sahih atau ia sekadar khabar angin semata-mata.

Kita perlu menjadi seorang pengguna yang bijak, yang ‘well-informed’ agar kita tidak tersalah membuat penilaian. Kebalakangan ini banyak pula orang perseorangan membuat ‘post-status’ berkenaan dengan isu soya dan orang perseorangan itu tidak dikenali identiti peribadinya, tetapi ramai juga yang percaya dengan kata-kata beliau. Jadi ramai yang menjadi ragu-ragu untuk mengamalkan soya dalam diet seharian. Persoalannya:

1-Adakah soya meningkatkan risiko barah payudara dikalangan wanita?

2- Soya menyebabkan ‘cyst’ dan ‘fibroid’ dikalangan wanita?

3- Soya melembabkan perkembangan otak?

4- Soya dikatan menjadi punca kepada perkembangan luar biasa pada bayi dalam kandungan dan kanak-kanak?

Jadi untuk mencari kepastian, mari kita rujuk terus kepada yang pakar daripada kita percaya dan rujuk kepada orang perseorangan yang kita sendiri tidak mengenali beliau.

Merujuk kepada Dr. Zubaidi – banyak kajian telah dijalankan berkenaan dengan isu soya ni dan kebanyakkan hasil kajian telah mendapati tiada bukti khusus yang menguatkan dakwaan soya menjadi masalah utama kepada pelbagai masalah kesihatan seperti penyakit barah kerana barah lebih kepada penyakit berbentuk genetik.

Tulisan Dr. Malinda pula ada menyatakan:

(Michael T. et al, 2012), Cadangan yang mengatakn pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai ‘cyst’ dan ‘fibroid’ tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. ‘Soy phytoestrogen’ tidak mempunyai sel perangsang ‘cyst’ dan ‘fibroid’ tetapi ia mempunyai kesan ‘anti-estrogen’ di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik ataupun NON-GMO.

Betul atau tidak soya bahaya untuk kesihatan?

Penggunaan soya telah menjadi begitu meluas terutamanya dalam industri makanan tanah air dan dunia secara keseluruhannya. Makanan harian kita seperti kicap juga diperbuat daripada sumber soya. Makanan kegemaran masyarakat jawa pula seperti tempe telah diamalkan secara turun-temurun sejak dulu lagi tapi jika soya ini bahaya kenapa ia masih lagi diamalkan sehingga kini? Kenapa tiada pula kempen untuk ‘mengharamkan’ budaya makan tempe dalam masyarakat kita?

Dipasaran juga terdapat pelbagai jenis soya, sama ada sebagai minuman dalam kotak ataupun ‘soy powder’. Sebagai pengguna kita seharusnya memilih dengan bijak dan tepat. Panduan memilih soya yang terbaik adalah seperti berikut:

1- Kacang soya yang ditanam dan diproses secara organik – proses penanaman soya ada secara organik tidak menggunakan bahan kimia dan racun perosak (pestisid) yang menjadikan soya itu tinggi nitrat yang boleh meningkatkan risiko penyakit barah.

2- Kacang soya dari sumber GMO atau NON-GMO – mestilah dipastikan bahawa soya yang ditanam merupakan soya yang tidak diubah secara genetik atau GMO. Soya GMO memang sangat bahaya untuk kesihatan kerana mengandungi toksin. Kenapa soya dipasaran lebih banyak yang GMO? Kerana soya GMO merupakan soya yang mudah dan murah untuk dihasilkan.

3- Mengandungi 9 asid amino penting pada tubuh – 9 asid amino ini adalah penting untuk tubuh dalam penghasilan hormon, enzim dan antibodi. Kekurangan asid amino ini menjadikan badan tidak berfungsi dengan baik.

4- Kacang soya diproses dengan alkohol atau air? – soya yang diproses menggunakan alkohol akan menyebabkan soya kehilangan isoflavone sehingga 88%!!! dimana isoflavone ini adalah bahan yang berupaya mengurangkan risiko penyakit barah. Isoflavone juga penting dalam penghasilan hormon dan jisim tulang. Disamping itu juga alkohol adalah bahan yang tidak boleh diambil oleh orang Islam.

5- Bahan anti-tiroid atau anti-pertumbuhan – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dan meningkatkan risiko penyakit barah.

6- Kacang soya yang dipanaskan -merosakkan kandungan nutrien dan protiennya!

7- Kacang soya yang diproses (dibuang minyaknya) – menjadikan soya itu berasid dan berbahaya kepada tulang – menyebabkan kerapuhan tulang

8- Ditambah dengan sumber kalsium untuk maksimumkan fungsinya

Soya apakah yang memenuhi kriteria dan ciri-ciri ini?

Jawapannya sudah tentu ESP Shaklee! 🙂 yang ditanam secara organik, diproses tidak menggunakan alkohol, sumber soya NON-GMO, tidak diproses mengunakan haba panas, ditambah kalsium untuk meningkatkan fungsinya yang baik, mengandungi 9 asid amino penting yang lengkap! ESP Shaklee sesuai untuk semua orang termasuk ibu mengandung dan menyusu 🙂

ESP non gmoESP ada 9asid amino

Untuk pembelian dan pertanyaan mengenai produk Shaklee anda boleh hubungi saya secara khidmat pesanan ringkas ataupun whatsapp ke talian 019-5588082. Saya menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma sekitar perlis (cash on delivery – COD) dan juga pos ke seluruh Malaysia menggunakan perkhidmatan POSLAJU cepat dan selamat.

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

ID Shaklee: 962622

Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com

SMS/Whatsapp: 019-5588082.

Nota: Setiap pembelian anda layak menerima jadual makan & tips eksklusif yang berkaitan, konsultasi percuma secara berterusan (after sales service) anda juga layak dijemput ke ‘group’ eksklusif tertutup di facebook.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s