5 Tips Memilih Minyak Ikan Terbaik!

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua…

Khasiat minyak ikan memang diakui sejak turun-temurun lagi kepada semua peringkat umur. Terdapat 10 kajian yang membuktikan kebaikkan minyak ikan untuk kesihatan kita. Menurut kajian yang terkini dijalankan oleh Harvard University, kekurangan omega-3 yang terdapat dalam minyak ikan merupakan antara 10 faktor penyumbang kematian dia Amerika Syarikat.

10 fish oil benefitsomega-3 foods

Berhati-hati di dalam membuat pilihan. Memang terlalu banyak jenis ‘supplements’ minyak ikan yang dijual dipasaran. Kita sebagai pengguna yang bijak haruslah tahu cara menilai minyak ikan terbaik untuk keluarga kita. Ada sesetengah minyak ikan menggunakan sumber minyak ikan daripada “COD LIVER OIL” ataupun dihasilkan daripada hati ikan. Organ dalaman bukan sahaja tidak sesuai untuk dimakan terutamanya kanak-kanak tetapi juga organ dalaman seperti hati banyak menyimpan sisa toksik termasuklah merkuri, plumbum dan sebagainya.

#Tips 1: ‘Purity’/ ketulenan

‘Purity’ atau ketulenan minyak ikan bermaksud pil minyak ikan itu haruslah bebas daripada merkuri dan logam-logam berat seperti arsenik, kadmium dan lead, dioksin, PCB dan furan.

Berita baik adalah kebanyakkan minyak ikan diproses dengan penyulingan molekul dan proses berteknologi tinggi bagi membuang kebanyakkan logam berat. Ini menjadikan memakan minyak ikan adalah lebih baik daripada memakan ikan secara keseluruhannya.

Pil minyak ikan biasanya lebih baik diperbuat daripada ikan-ikan kecil seperti ikan bilis, pollock, ikan kembung dan ikan sardin. Ikan kecil tidak hidup lama jadi peluang toksin menyerap ke dalam badan mereka menjadi lebih tipis. Ikan yang lebih besar hidup lebih lama dan biasanya mereka merupakan haiwan pemangsa. Setiap kali mereka makan ikan lain, secara tidak langsung mereka menambah merkuri ke dalam hati mereka. Semakin tinggi herarki dalam rantaian makanan mereka semakin banyak merkuri dalam hati mereka. Ikan yang lebih besar juga biasanya hidup lebih lama jadi ia meningkatkan peluang untuk toksin menyerap ke dalam badan ikan-ikan ini.

#Tips 2: ‘Buy only 3rd party tested product’

IFOS (International Fish Oil Standards) ialah sebuah organisasi ujian bebas (3rd party). Mereka menguji minyak ikan dan menerbitkan analisis terperinci keputusan di laman web mereka untuk rujukan orang ramai.

#Tips 3: ‘Buy only Pharmaceutical Grade Fish Oil’

Untuk menghasilkan minyak ikan yang mempunyai gred kualiti yang terbaik (farmaseutikal gred) memerlukan peringkat penyulingan dan penulenan yang berulang kali. Ini menjadikan minyak yang lebih kuat, lebih tulen dan ya mungkin lebih mahal. Tetapi itulah cara yang terbaik agar anda mendapat kualiti minyak ikan yang terbaik.

#Tips 4: ‘Buy only fish oil made from small fish’

Ikan kecil tidak hidup lama jadi mereka tidak menyimpan banyak toksin dalam badan mereka. Disamping itu ikan kecil tidak cenderung menjadi pemangsa di mana jika ikan yang lebih besar lebih cenderung menjadi pemangsa dengan memakan ikan-ikan yang lebih kecil. Keadaan ini akan menambah jumlah merkuri dalam badan ikan tersebut.

#Tips 5: ‘Buy fish oil for high omega-3’

Ada beberapa jenama ‘supplements’ di pasaran kandungan setiap kapsul adalam 1000mg minyak ikan tetapi kandungan omega-3 di dalam setiap kapsul hanya 30% sahaja. Jadi apakah yang lebih itu? 70% lagi adalah lemak ikan sahaja. Kita inginkan minyak ikan yang berkualiti bukan lemak ikan!

Jadi sila baca dengan teliti ‘jadual nutrisi’ setiap ‘supplements’ yang anda ingin beli supaya anda dapat menikmati nurisi yang anda perlukan semaksima mungkin dan berkualiti tinggi.

omega3-omega-guard

99% daripada minyak ikan omega guard shaklee merupakan omega-3 tulen (DHA & EPA)

omega-3 Jadi saya pilih ini sudah 3tahun… alhamdulillah sudah banyak kesan positif yang saya rasai 🙂

omega-best

Untuk pembelian dan pertanyaan mengenai produk Shaklee anda boleh hubungi saya secara khidmat pesanan ringkas ataupun whatsapp ke talian 019-5588082. Saya menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma sekitar perlis (cash on delivery – COD) dan juga pos ke seluruh Malaysia menggunakan perkhidmatan POSLAJU cepat dan selamat

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

ID Shaklee: 962622

Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com

SMS/Whatsapp: 019-5588082

Nota: Setiap pembelian anda layak menerima jadual makan & tips eksklusif yang berkaitan, konsultasi percuma secara berterusan (after sales service) anda juga layak dijemput ke ‘group’ eksklusif tertutup di facebook.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s