5 Tips Hentikan ‘Ketagihan Gula’

sugar cravings

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera…

Tips eksklusif ini adalah untuk saya terutamanya dan orang-orang yg berhadapan dengan masalah seperti saya. Saya dapati diri saya sangat sukar mengawal keinginan untuk makan/minum makanan/minuman manis terutamanya kek dan air manis. Cuba untuk mengawal tapi jadi tidak keharuan seharian. Macam ada yang tak kena.

Kenapa salah ke makanan makanan manis?apa-apa yang berlebihan mesti memudaratkan… bersederhana adalah lebih baik. Gula berlebihan boleh mengundang penyakit. Itu yang paling ditakutkan. Jom semak tips yang mungkin boleh dicuba selepas ini

Cuba mencari alternatif gula

Biasanya orang yang ketagihan manisan ini seperti saya akan terasa nak makan/minum manisan adalah selepas makan. Sangat tak sihat kan?dah nak tambah kalori dalam diet seharian demi nak melayan ‘sweet tooth’. Antara cara untuk melawan keinginan yang meluap-luap itu adalah minum secawan teh hijau dengan perahan lemon sangat membantu. Jangan letak gula dalam teh hijau anda. Cukup sekadar perahan lemon yang ada rasa masam-masam yang sangat sedap itu. Ataupun sebelum makan boleh nikmati sepotong buah-buahan segar juga mampu mengurangkan rasa keinginan kepada manisan yang tidak sihat. Cuba untuk gantikan minuman soda anda dengan jus buah-buahan segar tanpa gula (patut cuba ni daripada minum nescafe ais hehe)

diet 2

Tangguhkan keinginan makan/minum manisan

Pakar pemakanan berpendapat ketagihan kepada manisan hanya akan berlaku dalam beberapa minit. Cuba untuk mengabaikan keinginan itu sementara dengan melakukan aktiviti-aktiviti lain seperti bersenam, melayan anak-anak bermain dan sebagainya. Cuba untuk alihkan keinginan itu dengan aktiviti yang anda gemari yang boleh membuatkan anda lupa tentang keinginan kepada manisan.

Tetapkan matlamat harian dan beri ganjaran kepada diri sendiri jika matlamat tercapai

Tiada yang lebih bermakna dari seorang ‘penagih gula’ daripada dapat melalui seharian tanpa gula atau manisan. Ia bagaikan 1kejayaan yang sukar digambarkan. Cuba motivasikan diri dengan kejayaan diri anda dengan mungkin menyimpan duit sebanyak RM10 untuk hari kejayaan anda atau anda boleh beli sesuatu yang anda sukai sebagai hadiah kepada diri sendiri.

Cuba kosongkan dapur anda daripada makanan manis

Bagi saya, saya suka ke dapur jika terasa ingin menjamah makanan manis. Jika ada makanan manis seperti kek, makanan pencuci mulut yang manis memang sangat malang rasanya… Jadi perlu rasanya mengosongkan dapur anda daripada makanan-makanan ‘pemusnah’ ini sebelum keadaan menjadi bertambah buruk. Untuk gula saya cuba gantikan dengan gula merah bukan gula putih yang lebih baik kerana ia tidak diproses. Sebagai ganti kepada makanan pencuci mulut yang manis saya gantikan dengan buah-buahan segar seperti epal, oren, tembikai dan sebagainya.

healthy background4

Tingkatkan pengambilan nutriens

Pengambilan nutriens yang cukup seperti omega-3 fatty, bcomplex, vitamin c dan zink mampu meningkatkan penghasilan serotonin iaitu sejenis bahan kimia yang dihasilkan oleh otak untuk menstabilkan mood, mengurangkan keradangan dan dapat mengawal keinginan yang melampau terhadap gula/manisan.

Vitamin C – berfungsi menukar makanan/karbohidrat yang anda makan kepada serotonin

B-complex – Bcomplex adalah sejenis vitamin yang sangat membantu mematobolismakan karbohidrat yang diambil kepada tenaga. Niacin terutamanya membantu menukarkan tryptophan kepada serotonin

Zink – membantu insulin melakukan tugasnya terutamnya dan secara amnya membantu penghadaman

vita-c-plus

Harga runcit (inc 6% GST):RM144.16; 90biji

Harga runcit :RM144.16; 90biji

zinc-complex-nutrition

Lengkap dengan semua jenis vitamin B termasuk B6

Credited: WomanToWoman

Untuk pembelian dan pertanyaan mengenai produk Shaklee anda boleh hubungi saya secara khidmat pesanan ringkas ataupun whatsapp ke talian 019-5588082. Saya menyediakan perkhidmatan penghantaran percuma sekitar perlis (cash on delivery – COD) dan juga pos ke seluruh Malaysia menggunakan perkhidmatan POSLAJU cepat dan selamat

Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

ID Shaklee: 962622

Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com

SMS/Whatsapp: 019-5588082

Nota: Setiap pembelian anda layak menerima jadual makan & tips eksklusif yang berkaitan, konsultasi percuma secara berterusan (after sales service) anda juga layak dijemput ke ‘group’ eksklusif tertutup di facebook.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s