7 Nutriens penting (selain fiber dan protein) yang membantu menurunkan berat badan…

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,

Kali ini saya nak berkongsi dengan semua mengenai 7 nutriens penting yang perlu dititikberatkan oleh semua terutamanya yang dalam proses menurunkan berat badan (seperti saya hehe 😛). Kebanyakkan kita hanya fokus pada bentuk badan luaran sahaja tanpa menitikberatkan isu SIHAT… Asal nampak kurus sahaja! Sihat tolak tepi… Badan juga perlu kekal sihat walaupun dalam proses mengurangkan pengambilan makanan seharian terutamanya bg makanan tinggi kalori, lemak, gula dan minyak.

Untuk menurunkan berat badan dengan cara sihat, badan anda memerlukan nutrien tertentu untuk membantu keinginan untuk makan, mengawal metabolisme anda, dan memastikan sistem penghadaman anda berfungsi dengan baik. Di sini saya kongsikan vitamin dan nutrien yang boleh membantu meningkatkan usaha penurunan berat badan anda:
Zat Besi (iron)
Berita baik buat penggemar daging segar! Daging merupakan makanan yang tinggi dengan sumber zat besi. Apa yang pentingnya zat besi? Zat besi penting bagi mereka yang selalu bersenam untuk mengelakkan diri dari cepat letih, pening-pening, pitam akibat kehilangan zat besi sepanjang tempoh bersenam tersebut. Jika anda tidak berminat dengan daging, anda boleh memilih untuk menikmati makanan lain yang tinggi zat besi seperti sayur bayam (sayur-sayuran berdaun hijau gelab), kacang pis dan sebagainya.
Multivitamin dari Shaklee yang dilengkapi dengan zat besi

Multivitamin dari Shaklee yang dilengkapi dengan zat besi

Vitamin C
Bagi mengoptimumkan zat besi dalam badan anda, vitamin c merupakan nutriens yang penting diambil bersama-sama kerana vitamin c sangat membantu dalam penyerapan nutriens lain terutamanya zat besi. Vitamin C juga merupakan antioksidan yang baik dalam membantu sel-sel anda berfungsi secara optimum seperti menguatkan sistem imun, penyembuhan luka. Apabila sel-sel anda berkerja dengan baik, otot-otot anda juga dapat berkerja keras dalam proses menurunkan kadar lemak dalam badan dan otot-otot akan mengambil tempat lemak berlebihan.
500mg vitamin c Shaklee yang dilengkapi dengan teknologi perlepasan secara perlahan-lahan

500mg vitamin c Shaklee yang dilengkapi dengan teknologi perlepasan secara perlahan-lahan

Kalsium
Kajin menunjukkan pengambilan kalsium yang mencukupi setiap hari mampu membantu proses menurunkan berat badan. Para penyelidik berpendapat, kalsium mampu memberikan tenaga yang optimum kepada sel-sel tubuh termasuklah otot-otot dan tulang. Jadi badan boleh berkerja keras untuk bersenam dan bergerak cergas kerana kalsium melembutkan otot-otot tubuh serta memberikan kekuatan kepada tulang. Disamping itu, kalsium juga membantu mencerna makanan dengan baik kerana kalsium yg mencukupi membantu otot-otot usus untuk mejadi lembut. Secara keseluruhannya kalsium juga dapat membantu metabolisme badan untuk menjadi lebih efisen!
Mempunyai kandungan kalsium dan magnesium sekaligus!

Mempunyai kandungan kalsium dan magnesium sekaligus!

Lemak (fatty acids)
Lemak ‘monounsaturated’ merendahkan kolesterol buruk anda dan meningkatkan kolesterol baik. Selain itu badan anda memerlukan masa yang lebih lama untuk memecahkan nutrien ini kerana rantai kimianya yang panjang dan lengkap. Antara sumber makanan lemak ‘monounsaturated’ adalah seperti minyak zaitun, minyak ikan (fatty acid, omega 3) dan kekacang.
Fatty acids source!

Fatty acids source!

Vitamin B6
Vitamin B6 merupakan vitamin yang membantu menukarkan makanan kepada tenaga dengan cepat. Apabila anda mengurangkan pengambilan makanan berkarbohidrat tinggi serta makanan manis, serotonin (sejenis bahan kimia yang bertanggungjawab mengimbangkan mood bagi mengelakkan kemurungan) berlebihan yang terhasil daripada makanan tidak sihat masih berbaki dalam badan anda akan menyebabkan anda sangat inginkan makanan seperti roti dan biskut untuk dikunyah disebabkan masalah berlebihan serotonin tadi. Jadi fungsi vitamin B6 ini akan mengimbangi jumlah serotonin dalam badan anda.
Lengkap dengan semua jenis vitamin B termasuk B6

Lengkap dengan semua jenis vitamin B termasuk B6

Zink
Zink adalah sejenis minerals yang dijumpai di dalam tisu badan kita dan merupakan sahabat baik kepada metaboslime anda. Zink membantu kelenjar tiroid anda menghasilkan hormon yang meningkatkan kadar metabolisme anda. Kita disarankan mengambil sekurangkan-kurangnya 8mg zink setiap hari.
zinc-complex-nutrition
Magnesium
Magnesium juga sejenis minerals yang membantu melancarkan sistem penghadaman anda. Disamping itu ia juga membantu pembentukan otot-otot anda. Pembentukan otot-otot dalam badan anda penting bagi mengelakkan badan anda menjadi geleber kerana kehilangan lemak yang membuatkan anda kelihatan gemuk. Otot-otot yang terbentuk akan membakar lemak berlebihan. Pengambilan magenesium yang mencukupi juga boleh mengawal keinginan anda untuk menikmati coklat secara berlebihan! Pilih untuk menikmati ‘dark chocolate’ asli tanpa gula/pemanis tambahan kerana ia tinggi dengan nutriens semulajadi.
Mempunyai kandungan kalsium dan magnesium sekaligus!

Mempunyai kandungan kalsium dan magnesium sekaligus!

Set Cadangan Kurus Sihat Shaklee mempunyai 3fasa asas... tinggi dengan sumber protein dan fiber... :)

Untuk produk SHAKLEE bagi penduduk negeri Perlis Indera Kayangan anda boleh menghubungi sy utk COD produk Shaklee ya~  bagi negeri2 lain juga boleh… Pos ke seluruh Malaysia avaiable (POSLAJU) Insya ALLAH..  
 
Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 
ID Shaklee: 962622
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com

SMS/Whatsapp: 019-5588082

Notes:Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s