5 tips untuk detoks semasa penyusuan susu ibu

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua…

Hari ini saya ingin berkongsi dengan pembaca semua terutama sekali bagi para ibu ayah, bakal ibu ayah atau dengan ibu yang sedang menyusukan anak mengenai detoks. Detoks adalah 1proses nyahtoksin dari badan. Toksin merupakan bahan yang tidak diperlukan oleh badan malah berbahaya jika dibiar tersimpan dalam badan dalam tempoh waktu yang lama. Proses detoks menjadikan seseorang itu lebih sihat, sembuh dari penyakit-penyakit yang dideritai dan terhindar dari risiko penyakit berbahaya yang lain.

Walaubagaimanapun masih terdapat pelbagai pendapat mengenai proses detoksifikasi dikalangan ibu menyusu. Ada yang mengatakan ia tidak memberi kesan negatif kepada ibu dan bayi dan ada pendapat yang tidak menggalakkan proses detoksifikasi dikalangan ibu menyusu. Apa-apa pun kita boleh mengamalkan cara detoksifikasi secara alami, selamat tanpa menggunakan sebarang ubatan yang mungkin memberi kesan negatif atau kesan detoks yang keterlaluan kepada ibu yang memudaratkan bayi/anak sekaligus.

Credit: MomJuction

5 Tips Detoks Ibu Menyusu

1- Banyak minum air kosong – badan kita akan mengalami kehilangan cecair setiap masa terutamanya bagi ibu menyusu. Minum air bagi mengelakkan dehidrasi. Air membantu anda menyingkir toksin melalui buah pinggang. Jadi ambil air yang cukup secara kerap bagi melancarkan proses detoks sekaligus mengelakkan dehidrasi.

Minum air kosong secukupnya

2- Mengambil jus buah-buahan – pengambilan jus buah-buahan segar (‘homemade’ jus) adalah bagus bagi memastikan pengeluaran susu ibu menjadi lancar. Gabungan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran segar dapat membantu anda terhidrat dan dapat membantu pergerakkan usus dan fungsi buah pinggang menjadi baik.

3- Rehat yang cukup walaupun seketika – menjadi seorang ibu adalah mustahil untuk mendapatkan tidur yang cukup selama 8jam. Jadi bijak merancang waktu dengan anak-anak anda dengan tidur sebentar bersama anak-anak boleh membantu badan anda mendapat rehat. Menurut kajian, otak anda membantu proses detoks semasa anda tidur.

Rehat dan tidur yang sebentar

4- Ambil makanan tinggi serat – fiber sangat membantu sistem penghadaman anda menyingkirkan toksin dengan baik kerana fiber mampu mengawal pergerakkan usus anda. Fiber juga dapat mengelakkan dari masalah sembelit dan anda dapat membuang air besar dengan mudah dan lancar.

Makanan tinggi serat

5- Katakan ‘YA’ kepada makanan ‘homemade’ – elakkan makanan segera, makanan proses yang sudah tentu mengandungi banyak bahan kimia, pengawet. Bahan kimia dan pengawet tiruan di dalam makanan segera dan proses boleh menjadi toksin berbahaya di dalam badan kita. Jadi lebih elok untuk menikmati makanan yg dimasak secara segar dari rumah.

Mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti cara pemakanan yg seimbang dan senaman rutin yang sederhana boleh membantu badan anda untuk melakukan proses detoks secara semulajadi dan alami. Semasa menyusukan sebaiknya elakkan sebarang ubatan dengan tujuan untuk menurunkan berat badan. Dapatkan nasihat doktor dan pakar pemakanan sebelum membuat sebarang keputusan. Tempoh penyusuan adalah tempoh kritikal antara ibu dan anak untuk menjalinkan ikatan kasih sayang dan memberikan susu ibu semaksima mungkin demi kesihatan anak dan anak dapat membesar dengan baik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s