Alfalfa dan meningkatkan pengeluaran susu ibu

Bismillah wal hamdulillah…

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua pembaca,

Hari ini saya ingin berkongsi dengan semua mengenai ALFALFA. Apa itu alfalfa? Alfalfa adalah sejenis tumbuhan. Alfalfa atau dalam bahasa saintifiknya Medicago Sativa merupakan antara tumbuhan yang tertua di dunia dan sering ditaman dan dituai sehingga kini kerana khasiatnya yang terlalu banyak. Alfalfa digunakan secara meluas sejak dahulu lagi di Greek, Rom dan Cina.

sb10068684j-001

Alfalfa digunakan secara meluas pada dekad dan abad yang lalu sebagai ubatan herba dalam dunia perubahtan tradisional. Alfalfa dipercayai mampu merawat masalah penghadaman, arthritis dan masalah buah pinggang. Ia juga merupakan makanan utama bagi haiwan ternakan seperti kuda, lembu tenusu dan kambing kerana alfalfa mampu menjadi galactagogue (adalah sesuatu yang boleh menjadi penggalak kepada penghasilan susu atau peningkatan dalam jumlah susu yang dihasilkan)

Faedah kesihatan dan kegunaan alfalfa

  • Alfalfa adalah sangat berkhasiat. Ia mengandungi banyak vitamin dan mineral dan ianya kaya dengan antioksidan. Ia adalah rendah dalam lemak tepu dan kolesterol dan sumber protein dan fiber yang baik.
  • Ia adalah sumber utama makanan untuk haiwan tenusu jadi ia adalah satu bahagian penting dalam penghasilan susu, keju, aiskrim dan lain-lain produk tenusu.
  • Alfalfa digunakan oleh ibu menyusu sebagai “milk booster”.
  • Alfalfa juga digunakan untuk memperbaiki fungsi penghadaman
  • Alfalfa dipercayai mampu mengurangkan masalah keradangan
  • Merawat masalah tekanan darah tinggi
  • Mengawal kandungan gula dalam darah
  • Mengawal paras kolesterol
  • Digunakan sebagai diuretics
  • Kandungan klorofil yang tinggi di dalam alfalfa dipercayai mampu untuk membersihkan, menyembuhkan serta mendetoksifikasi tubuh manusia dari toksin dan penyakit.

Alfalfa, wanita dan penyusuan

Wanita menggunakan Alfalfa secara menyeluruh sejak zaman dahulu lagi untuk kesihatan mereka. Ia juga diambil oleh wanita yang menyusukan bayi sejak berkurun yang lampau bagi menambah produksi susu badan. Alfalfa adalah sangat bernutrisi tinggi apabila diambil secara sederhana

Bagaimana alfalfa diambil?

Alfalfa boleh didapati dalam bentuk makanan (salad atau ulaman), bentuk teh (minuman) serta telah diproses menjadi kapsul yang lebih mudah untuk diambil.

Alfalfa Shaklee

Shaklee salah sebuah syarikat pengeluar makanan kesihatan terbesar di dunia yang telah beroperasi lebih 50tahun serta telah menjalankan pelbagai ‘clinical test’ ke atas setiap produk mereka dengan teliti dan melibatkan ramai saintis/pakar. Shaklee juga telah mengeluarkan produk kesihatan berasaskan alfalfa yang sangat berkualiti tinggi. Shaklee menggunakan alfalfa yang ditanam secara organik dan matang (mengambil masa selama lebih kurang 2tahun) sebelum ia dituai dan diproses ke dalam bentuk kapsul. Tujuannya adalah alfalfa yang digunakan Shaklee adalah alfalfa yang betul-betul matang serta sangat kaya dengan nutriens (kerana akar pokok alfalfa telah tumbuh jauh ke dasar bumi serta menyerap lebih banyak nutriens/garam galian) & tinggi kandungan klorofil. Shaklee hanya menggunakan bahagian daun alfalfa sahaja.

alfafa-complex-s

Sumber: Breastfeeding.about.com

Ingin mendapatkan Alfalfa Complex secara online daripada pihak Shaklee menggunakan debit atau kredit kad sila klik gambar dibawah ini ya…

BuyNowfaizah-vert

Untuk produk SHAKLEE bagi penduduk negeri Perlis Indera Kayangan anda boleh menghubungi sy utk COD produk Shaklee ya~  bagi negeri2 lain juga boleh… Pos ke seluruh Malaysia avaiable (POSLAJU) Insya ALLAH..  
 
Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 
ID Shaklee: 962622 (atas nama mohd asyraf bin suhaimi)
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone/Whatsapp/Telegram: 019-5588082

Notes:Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s