Adakah ibu menyusu memerlukan vitamin/supplements/makanan tambahan?

Entri ini menjurus kepada beberapa pencarian & pembacaan saya mengenai “penyusuan susu ibu” serta pengalaman peribadi sy yg tidak seberapa ini menyusukan 3org cahaya mata yg pelbagai ujian, cabaran yg sy hadapi selama lebih kurang 4tahun…

For me honestly mmg rasa macam xperlu je makan vitamin bagai nehs sbb kat negara miskin, masalah kebuluran (xcukup makan) pun all mommies kt sana boleh je breastfeed babies n anak2 depa kan?macam just wonder kt malaysia yg cukup makan ni apahal pulak sibuk nk amik supplements bagai… setelah dicari n diteliti beberapa facts sy akan cerita di sini secara details… kemudian terpulang kepada anda untuk membuat keputusan…

bf mom

bf mom

“If you eat a reasonably-well balanced diet, vitamin supplements are not considered necessary for breastfeeding mothers…” By Kelly Bonyata, IBCLC; kellymom.com
“Jika kamu mampu untuk makan diet yg sempurna keseimbangannya, vitamins dan supplements adalah tidak diperlukan…”
Semakin kita banyak mencari dan membaca semakin terasa diri kekurangan ilmu… kita hanya fikir mengenai production/penghasilan susu daripada kita fikir kualitinya daripada apa yg kita makan. Maksudnya apa yg kita makan (termasuk kalori dan zat serta nutriens) akan efek baby/anak yg kita susukan… Jika kita tidak dpt nk ambil makanan seimbang dalam diet seharian kita, hari2 ambil fast-food sbb xda masa nk masak, xda masa nk cari/beli makanan berkhasiat, sibuk n makan apa shj yg ada etc… (khas utk ibu berkerjaya) kalau dalam 1-2hari terpaksa amik makanan KURANG berkhasiat boleh dimaafkan tp baby/anak kita sedang membesar dgn pesatnya jadi sgt perlukan nutriens sihat dan mencukupi… banyak kena fikir bila dah jadi ibu ni kan… selalu fikir “eh boleh ke aku makan ni?nanti baby kembung?sakit perut?cirit-berat?panas tak ni?” sebab apa yg ibu makan mmg akan efek pada baby/anak… Maknya xcukup zat & jatuh sakit anak pun kemungkinan boleh xcukup zat & tak sihat jg…
Menurut Kellymom.com (Breastfeeding & Parenting Specialist) –
jika para ibu tidak mematuhi RI (recommended intake) dalam diet seharian tidaklah bermakna ibu itu sangat kekurangan zat. Jika ibu tersebut tidak dapat mengamalkan diet seimbang (seperti pengambilan vitamin B6, vitamin B12, iron etc) ia mampu mengurangkan level nutrients di dalam susu badan bukan penghasilan susu. Solusi atau jalan penyelesaian terbaik untuk improve kualiti susu badan ibu tersebut akibat diet yg tidak seimbang adalah dengan pengambilan supplements tambahan.
  • Apa yg penting dalam diet ibu menyusu adalah 2700 calories setiap hari dgn pengambilan kalsium dan zinc yg optimum. Walaubagaimanapun ia tidak mempengaruhi nutriens level dalam susu badan cuma keperluan tubuh ibu menyusu juga perlu untuk lebih sihat, gigi dan tulang yg kuat dan bertenaga. (Hamosh, 1991; Lawrence & Lawrence, 2005).
  • Kepada ibu yg mengurangkan/terkurang calories dalam diet harian apa yg perlu dilakukan:
    • Ibu yang hanya mendapat 2200 calories setiap hari perlu mengambil extra kalsium, zinc, magnesium, thiamin (vitamin B1), vitamin B6 & vitamin E
    • Ibu yang mendapat 1,800 calories setiap hari perlu mengambil extra calcium, zinc, magnesium, thiamin, vitamin B6, vitamin E, folic acid, riboflavin (vitamin B2), phosphorus dan iron
    • Level vitamin B di dalam susu badan sgt berkait-rapat dgn pengambilan jumlah vitamin B yg mencukupi oleh ibu. Jadi ibu mestilah memastikan vitamin B yg diambil daripada diet seharian adalah mencukupi
    • Kalsium, magnesium, phosphorus, zinc, iron dan folic acid adalah sgt penting kepada keperluan tubuh badan seorang ibu. Ibu yg menyusu perlu memastikan tubuh badan mereka cukup nutriens agar mereka bertenaga dan dapat menyusukan bayi dengan sebaik mungkin. Jika ibu kerap merasa letih, kerap tidak sihat akibat demam, flu, batuk dan sebagainya sedikit sebanyak bakal menjejaskan production susu badan akibat ibu merasa stress dan terlalu penat.
  • Ibu yang tidak mengambil produk berasaskan haiwan (vegetarian mom) adalah berisiko kekurangan vitamin B12 dan sangat perlu untuk mengambil supplement vitamin B12
  • Ibu yg tidak mendapat pendedahan kepada cahaya matahari yg mencukupi, perlukan supplements vitamin D yg mencukupi.
  • Ibu yg merokok adalah sgt berisiko kepada kekurangan nutriens terutamanya iodine
Infos mengenai vitamins kepada ibu menyusu:
  • Kebanyakkan mineral supplements (contoh: iron, kalsium, copper, zinc) yg diambil oleh ibu menyusu tidak akan memberi kesan kepada level production susu badan anda tetapi mineral supplements ini memberi kesan kepada kualiti kesihatan anda secara keseluruhannya. Ibu yang sihat mesti ceria dan boleh meningkatkan production insya allah maintain dan bertambah secara tidak langsung.
  • Vitamin yg bersifat “water solube” (contoh: vitamin B, vitamin C) yg diambil oleh ibu secara amnya mampu meningkatkan production susu badan dengan syarat ibu juga memastikan pengambilan air yg mencukupi agar vitamin yg diambil dapat menyerap dan berfungsi dengan baik.
  • Vitamin bersifat “fat soluble” (vitamin A & E) yg diambil oleh ibu boleh memberi kesan kepada susu badan dan jika berlebihan boleh membahayakan bayi yg disusukan. Jadi perlulah diambil dlm kuantiti yg kecil atau perlu mendapatkan nasihat daripada doktor dan pharmacist
  • Sesetengah jenis herba jg boleh dan sgt baik utk ibu menyusukan seperti alfalfa, fenugreek, black seeds dan sebagainya. Sesetgh herba boleh memberi kesan kepada production susu badan atau bersifat “panas” yg boleh menyebabkan bayi sakit perut, kembung dan cirit-birit contohnya oregano dan peppermint – boleh menyebabkan production drop sikit. Tapi sy ada amik peppermint seminggu sekali its ok xdak efek pada production breastmilk so far… peppermint sgt best nk rawat masalah gastrik, pedih ulu hati, perut sebu etc…

Cadangan supplements Shaklee untuk ibu menyusu

set cadangan menyusu

Untuk pembelian terus secara online kepada pihak SHAKLEE boleh klik sini: SET CADANGAN PENYUSUAN

Peringatan!!!

Haruslah diingatkan vitamin/supplements tidak menjamin production susu anda kekal banyak/berterusan selagi anda tidak mengamalkan key point penting n utama untuk memastikan production susu anda masyuk iaitu:

  •  Demand vs demand yg kerap – kerapkan menyusukan bayi anda & juga kerapkan sesi perahan bagi ibu berkerja terutamanya dan sekiranya bayi tidur melebihi 2-3jam. Jangan biarkan “bengkak susu” terjadi. Kosongkan payudara sekerap mungkin.
  • Minum air kosong sekurang-kurangnya 2-3L sehari
  • Berfikiran positif dan elak stress. Serta berkeyakinan tinggi yg susu badan cukup utk bayi anda.
  • Berdoa kepada ALLAH SWT agar murah rezeki anak anda.
Sumber: Kellymom.com
Untuk produk SHAKLEE bagi penduduk negeri Perlis Indera Kayangan anda boleh menghubungi sy utk COD produk Shaklee ya~  bagi negeri2 lain juga boleh… Pos ke seluruh Malaysia avaiable (POSLAJU) Insya ALLAH..
Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 
ID Shaklee: 962622 (atas nama mohd asyraf bin suhaimi)
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone: 019-5588082

YM: syauqatul_wardah_nur_faizah  

Notes:Setiap pembelian, anda layak menerima jadual makan & tips ekslusif yg berkaitan, konsultasi percuma berterusan (after sales service) dan anda juga layak dijemput ke group ekslusif tertutup di Facebook

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s